14 Ekim 2016 Cuma

Trafik Hayattır

Trafik hayattır!Doğuş Otomotiv ve Britax Römer ortak sosyal sorumluluk projesi kapsamında Üstün Dökmen'in de bizlere bilgiler aktardığı çok faydalı bir toplantıya katıldım. Öncelikle, toplumda trafik bilinci sorumluluğunun yerleşmesini hedefleyen bu projede emeği geçenleri tebrik ediyorum.

trafik hayattir
Trafik Hayattır çatısı altında yürütülen proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü, belediyeler ve valiliklerle koordine olunarak ana okulları, kreşlerde anne-babalara ve çocuklara ayrı ayrı kurgulanan eğitimler veriliyor. Trafik Hayattır Trafikte Çocuk Güvenliği Projesi, her biri konusunda uzman akademisyenlerin danışmanlığıyla hazırlanan bilgilendirici metinler ve videolarla sosyal medyada destekleniyor. 
Trafik Hayattır sosyal sorumluluk projesi ile günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan trafik ve trafikte güvenlik hakkında farkındalığın artırılmasında benim de bir katkım olsun, dinlediklerimi sizinle paylaşayım:


Veriler Şaşırtıcı

Araştırmalara göre üç büyük şehrimizde çocuk oto koltuğu kullanım oranı %23 olarak belirlenmiş!
Çocuk koltuğu kullananların %93 ü 0-3 yaştan sonra oto koltuğunu değiştirmiyor hatta kullanmayı bırakıyor!
Dünyada her gün 3500 inan, her 3 dakikada 1 çocuk yollarda hayatını kaybediyor!
Dünya Sağlık Örgütü 2013 raporuna göre Türkiye, trafik kazalarında ölüm oranının en yüksek olduğu Afrika'dan sonra ikinci sırada!
Türkiye'de kazalarda en çok hayatını kaybeden ikinci yaş grubu 5-14 yaş grubu olarak gösteriliyor!
Çocuk oto koltuğu kullananların %2 si yasal zorunluluk sebebiyle kullanmayı tercih ederken, her 3 kişiden 2'sinin çocuk koltuğu kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeyi bilmiyor olması da şaşırtıcı!
Ölümlü kazalarda en önemli unsur aşırı hız, alkollü araç kullanma, emniyet kemeri takmama, çocuk koltuğu kullanmama olarak belirlenmiş!
Üstün Dökmen hoca


''Çocuğum oto koltuğuna oturmuyor''

Profesör Doktor Üstün Dökmen, çocukların araç içinde çocuk koltuğuna oturmaları için annelere tavsiyelerde bulundu. Öncelikle çocuğunuzun arkadaşı değil, ebeveynsiniz diyor. Çocuğunuzun zaten bir sürü arkadaşı olacak ama bir tane annesi ve babası olacak.
Sınırlar her zaman olmalı, Hayır, hayırdır... Bu konuda tutarlı olmalı ebeveynler. Sizin hayır dediğiniz konuda çocuğunuz ağlıyor ve sizin hayırınız evete dönüşüyorsa, sınırlar yok demektir...
Tanıtım filmini izleyebilirsiniz.



Hayır cevabınızı da yumuşak bir dille söyleyebilirsiniz. Üstün Dökmen her insanın, herkesin bir frekansı vardır diyor. Hatta Devenin Gözyaşları filmini anlattı bize, herkes için uygun bir frekans vardır, mesele onu bulabilmekte...
Çocuğum oto koltuğuna oturmuyor,
çocuğum derslerini yapmıyor,
çocuğum yatağında yatmıyor vs
Peki siz sınırları koydunuz mu? Çocuk için uygun ortamı hazırladınız mı?
Soruyor Üstün hoca bizlere... Oto koltuğunu, öğretmeni yada çocuğu suçlamak yerine siz çocuk için ortamı hazırlasanız, sınırları koysanız daha iyi olmaz mı?
Bir de bize/bana bir şey olmaz düşüncesi var ki; hepimiz ölümlüyüz... Siz kemerinizi bağlayın ki çocuğunuz da görsün.
blogger anneler

Britax Römer yetkilileri de oto koltuğunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Çocuğun boy ve kilosuna uygun oto koltuğu seçmenin önemini vurguladı. Oto koltuğu alırken ikinci el tercih etmememizi önerdi. 

Doğuş Otomotiv'in 2004 yılından beri trafik ve trafikte güvenlik bilincini artırmak amacıyla yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi hakkında daha detaylı bilgiye http://www.trafikhayattir.com/ dan ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz. Facebook/ Trafik Hayattır sayfasında ise yeni ve bilgilendirici videolar yayınlanıyor, sayfayı beğenirseniz karşınıza çıkan videolar size de çok şey katacak.






1 yorum:

  1. benim annem, bizimle birlikte arka koltukta seyahat ederdi. yaşımız anlayabilecek seviyeye geldiğinde (yani 3-4 yaşlarındayken) ön koltukta seyahat için en az 12 yaşında olmamız gerektiğini; fakat yeterli büyüklüğe ulaşmadıysak 15 yaşına kadar beklememiz gerektiğini söylerdi. eklerdi: burada airbag'ler var, aniden şişerse; sizin nefes almanızı engeller. ya da oradaki plastik parça yüzünüzü parçalar ve bundan inanılmaz korkuyorum.

    hala ön koltukta otururken, endişelenirim. asla ön koltukta oturma isteğim de olmadı mantıklı açıklamasını durmadan dinlediğimden. şimdi gerizekalı bazı ebeveynler; çocuklarını kucaklarına alıp seyahat ediyorlar. bir de bencilce kendilerini kemerle bağlayıp çocuğu elleiryle tutuyorlar. ne desek boş. keşke şu yazıyı okumalarını sağlayabilsem de; azıcık akıllansalar.

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..