7 Şubat 2017 Salı

Lego Duplo İlk Kamyonum

Berke'nin oyuncak seçimleri hakkında ablasının sunduğu videoyu izlediniz mi? Youtube/bademlebuduk kanalımızda yayında. Berke artık 10 aylık oldu. Yeni oyuncaklar, yeni heyecanlar var artık hayatımızda. Bade'nin küçüklüğünde keyifle oynadığı Lego Duplo oyuncaklarını Berke de çok sevdi. Lego Duplo İlk Kamyonum oyun seti ise Berke'nin ikinci duplo oyun seti!


Minik ellere özel üretilmiş parçalar ile sınırsız oyun üretmek biraz Berke'nin keşiflerine, biraz da ablanın ve benim hayal gücümüze kalıyor.
Berke'nin önüne oyuncakları grup grup koyuyoruz. Yani küp kuleleriyle oynayacaksa diğer oyuncakları kaldırıyoruz. Lego Duplo İlk Kamyonum seti de kartonu içinde duruyor, diğer Duplo setler ile şimdilik karıştırmıyoruz. Oyun kurmaya başladıktan ve bir hikaye sürdürebildiğinde hepsini karıştırırız.
Bade de bir lego sever! O uzun zamandır çok ve küçük parçalı lego setleriyle oynuyor. Onun legolarının hepsi bir arada duruyor çünkü oyun kuruyor. Kafeteryası, veterineri ve benzincisi ile öyle çok hikaye üretiyor ki saatlerce oynayabiliyor...
Lego parçaları ile erken yaşta tanışan çocuklar için ilerleyen yaşlarda gelişim sürecinde faydaları olduğunu biliyoruz. Berke'ye hamile iken Lego eğitimcileri ile keyifli bir etkinliğe katılmıştım. ''Lego ile yaratıcı oyunlar'' yazımı okuyabilirsiniz.
Lego parçalarının sivri ve yumuşak yerleri ile girinti ve çıkıntıları var. Sadece 2 lego parçası ile sayısız oyun kurabilirsiniz.


Lego Duplo İlk Kamyonum seti ile neler yapıyoruz?


Kamyon setindeki tekerlekli parçalar ilk ilgisini çeken oldu. Hemen kamyonlarını kurdum, mama sandalyesinde de onları sürüyor.
Her biri iki adet olan yiyecek resmi baskılı parçaları var. Yumurta nerede Berke???? Aynısı nerede Berke????
Kamyona lego parçalarını yüklüyoruz. İki lego figüründen biri kamyonu sürüyor. Kedi ile diğer figüre yiyecekleri götürüyor.
Sevkiyat sırasında Ali Berke kamyondaki malzemeleri çıkarmaktan çok hoşlanıyor.
Berke'ye verdiğimiz lego parçasını geri istiyoruz. Almayı vermeyi öğreniyor.
Kamyonu gönderirken el sallıyoruz.
Boş ve dolu kavramlarını seslendiriyoruz.
Kamyonu sürerken ve figürleri canlandırırken duruma uygun sesler çıkartıyoruz.
Hayvan figürlerini, kızı ve erkeği seslendiriyoruz. 
Parçalardan kule yapıyoruz, Ali Berke bozuyor. Yakında o da kule yapmayı öğrenecek... Bizi dikkatli izliyor.
Ablası Bade ile hafıza oyunu olarak da oynuyoruz. Balıkları, peynirleri eşleştiriyoruz.

Berke'nin gördüklerini ve duyduklarını hafızaya aldığını düşünüyorum. Ona örnek olacak şekilde oyunlar oynayarak öğrenmesini bekliyoruz. Gün gelecek o bizim peşimizi bırakmayacak oyun oynayalım diyecek...
Lego Duplo'nun 2 yaş ve üzeri için bir kitabını da aldık. Kitabın adı ''Dünyamızdaki Hayvanlar'' 
Kitabın içinde çeşitli hayvanlar var, isimleri de üzerinde yazıyor. Onları göstererek seslerini taklit ediyoruz. Değişik sesler çıkartıyor olmamız onu neşelendiriyor, o da sanki bizimle konuşuyor.

Son olarak ''Oyun Başlangıç Kartları'' ile oynuyoruz. Neler mi var kartlarda? Aslında Berke için erken bu kartlar ama sabırla ona gösteriyoruz. Mesela eşleştirme var; aynı parçaları parmağımızla birleştiriyoruz. O da parmağımızı takip ediyor. Kedi ne yer, at ne yer sorularını soruyor ve cevapları gösteriyoruz. Nesnelerin renklerini söylüyoruz. Bu kartlarla oynamayı Bade daha çok seviyor. Tabi kendisi için değil, kardeşine öğretmek için çok heyecanlı...
Neler oynadığımıza dair video ise youtube kanalımızda, bademlebuduk. 





Bence Berke ablası olduğu için çoooook şanslı, siz ne dersiniz?




5 yorum:

  1. Legoları hem ben hem de oğlum çok severdi küçükken büyüdükçe daha komplex parçalara geçtik tabi çok eğlenirdi oynarken Berkoş da çok hoşlanıyor sanırım :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her yaşın, her çağın oyuncağı değil mi iremcim?

      Sil
  2. Lego deyince oğlumun küçüklüğü geldi aklıma.Çok severek oynardı,saatlerce hemde.Bu tarz oyun araçları hem hayal dünyalarını genişletiyor hemde el beceriliğiyle yaratıcılıklarını.Berke de kocaman oldu artık zaman ne çabuk geçiyor ya maşallah.

    YanıtlaSil
  3. Bende bakiyim buna çok guzel🙂

    YanıtlaSil
  4. lego deyince kendi çocukluğum geldi aklıma. Bizim zamanımızda lego yoktu osman amcanın benden 2 yaş büyük oğluyla hep kavga ederdik döverdi beni hep ben en sonunda kafasını yarmıştım.
    Kalıcı Makyaj

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..