11 Mayıs 2018 Cuma

uyku hakkında doğru bilinen yanlışlar

Neredeyse 2 yıldır doğru düzgün uyumayan bir anne olarak uyku konusu hem çocuklarım hem de benim için araştırdığım bir mevzu. Uyku hakkında doğru bilinen yanlışlar o kadar çokmuş ki, bunları derlemek istedim. Benim de hemfikir olduğum konu ise deliksiz gece uykusunun yerini hiç bir şeyin tutmayacağı.... 

bademlebuduk


En az 8 saat uyku

Günümüzde uzmanlar en az 8 saat uyku önerse de çeşitli inanışlarda gece 22:00 ve 02:00 arası uyumanın yeterli olduğu savunulmaktadır. Biz ne zaman 8 saat uyku uyuması gereken insanlar olduk bilemiyorum. Ayrıca uyku süresi kişiden kişiye değişmekte olup, uykunun süresinden çok kalitesi önemlidir. Mesela bebekli annelerin (örneğin ben :) uykusu gece boyunca sık sık bölünmekte... Tabi bazı bebekler deliksiz uyumayı seviyor olabilir. Benimkiler gece uyanıyor, hatta hala....

Akşamları çay-kahve içmek uyku düzenini bozmaz

Yatmaya yakın saatlerde alınan kafeinli içecekler maalesef uykuya dalmayı zorlaştırır ve uykuya geçişi olumsuz etkiler. Çay, kahve ve enerji içeceklerinin etkisi 6 saate kadar sürüyormuş!

Gece uykusu yoksa gündüz uykusu

Gece uykusunun yerinin hiç bir şey tutmuyor. İnsan beyni gece uyku, gündüz uyanıklık için uygundur. Uykusuz bir gecenin sabahında gündüz uykusu ile denge kurmaya çalışmak ertesi gece için de uykusuzluk sebebi olur.

İyi yorulursam iyi uyurum

Yorgunluk ne kadar artarsa uykuya dalmak da o kadar zorlaşıyor. Yatağa dinlenmiş bir şekilde girmek uykuya dalmayı kolaylaştırır. Özellikle uyku öncesi ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekiyor.

Yatakta kitap okumak, televizyon izlemek

Yatakta bilgisayar ya da tv ile vakit geçirmek uykuya geçişi zorlaştırıyor. Kitap okumak, televizyon izlemek vs işleri yatak dışında hatta başka bir odada yapmak gerekiyor. Yatağı uyumak için tercih etmeli. Aynı şekilde tv karşısında uyuklamak da uyku düzenini bozan bir davranış şeklidir. 


Deliksiz gece uykuları ve dinç bir güne merhaba hep bizimle olsun.... 




1 yorum:

  1. 8saat konusuna bende karşıyım :D 8 de uyusam yetmıyor bana bır gun uyumak yeter bazen mesela delıksız uyumak şart :D

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..