Gebelik ve emzirme dönemlerinde, bebeğin büyümesi ve
gelişimi için gerekli vitaminlerin vücuda alınması ve bebeğin kemik gelişimi için
süt tüketimi önemlidir. Ben de hamilelik dönemlerimde süt ve süt ürünlerini
tüketmeye çok önem verdim. Süt tüketimi hamilelik ve doğum sonrası yaşanacak olası
diş problemlerinin de önüne geçebiliyor.
Süt tüketimi sadece gebelik ve emzirme dönemiyle sınırlı
kalmamalı. Sütte bulunan kalsiyum, protein, fosfor veB2 vitaminleri yaşamımızın
her döneminde kemik sağlığının korunmasında etkili rol oynuyor. Sağlıklı bir
yaşam, kaliteli bir hayat için hem çocuklarımız hem de kendimiz için günde en az 2 bardak süt ve 1 porsiyon süt ürünü tüketilmesi öneriliyor. Biz evimizde özellikle
uyku öncesinde sütü çocuğumuza içirmeye önem veriyoruz. Böylece süt bütün diğer
faydalarının yanında minikleri uykuya da hazırlıyor.
Biraz da rakamlarla sütü tanımak gerekirse... Bir bardak
sütte (200 ml) yaklaşık 200-220 mg kalsiyum bulunuyor. Günlük yaşamımızda
besinsel kalsiyumun neredeyse yüzde 70’i süt ve süt ürünlerinden geliyor.
Son dönemlerde çevremdeki herkes hayat pahalılığından dert
yanıyor. Oysa süt beslenmemizde en ucuz, en önemli ve yararlı kalsiyum
kaynağını sunuyor. Bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacının 800 mg olduğunu
düşünürsek, bunun tamamını yeşil yapraklı sebzeler veya pekmezin karşılaması
mümkün değil. Bunu karşılamak için günde 6 adet marul, 4 bağ roka ya da 1 kilo
kuru fasulye yemeniz gerekir ki, bir günde bu besinleri miktarlarda tüketmeniz
çok zor bir ihtimal. Oysa 2 bardak süt ve 2 kase yoğurt tüketerek günlük
kalsiyum ihtiyacımızın tamamını karşılayabiliriz.
Süt tüketirken karşımıza yağlı, yarım yağlı, yağsız
süt sınıflandırması çıkıyor. Aslında sınıflandırma sadece içerdikleri yağ
oranına göre yapılıyor. Yağlı sütler, yağ oranı azaltılmadan enerji miktarı
korunmuş sütlerdir. Vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin
taşınmasını sağlar. Light/Yarım Yağlı sütler, tam yağlı sütteki yağın
azaltılması ile üretilen sütlerdir. Hiçbir koruyucu veya katkı maddesi içermezler. Yağsız/Ekstra
Light Sütler, diğer süt gruplarına göre sıfır yağ oranına sahip sütlerdir. Çok düşük
kaloriye sahip oldukları için özellikle kilo problemi olanların tüketmesi
önerilir. Kısacası, yağının azaltılması sütün besin değerini azaltmaz, sadece
verdiği enerjinin azalmasına neden olur.
Süt tüketimi aynı zamanda kilo vermek isteyen kişiler
için de önemli rol üstleniyor. Çünkü hem süt kişinin tokluk hissetmesini sağlıyor
hem de yağ dokusunu azaltıyor. Yapılan araştırmalar sütün yağlanmayı azaltarak
kilo kontrolü sağladığını, obeziteyi engellemek için de iyi bir besin olduğunu
ortaya koyuyor.
Süt cidden temel besin kaynağı. Çocuklarımın besin alerjisi var ve sütsüz bir hayat beni çok zorluyor. Aynı zamanda evet insanlar hamileyken çok sütüne yoğurduna dikkat ediyor ama sonradan bırakıyor önemli süt
YanıtlaSil