11 Temmuz 2019 Perşembe

Çocuklar ve Yetişkinler İçin Süt Tüketiminin Faydalarını İşledim

Gebelik ve emzirme dönemlerinde, bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli vitaminlerin vücuda alınması ve bebeğin kemik gelişimi için süt tüketimi önemlidir. Ben de hamilelik dönemlerimde süt ve süt ürünlerini tüketmeye çok önem verdim. Süt tüketimi hamilelik ve doğum sonrası yaşanacak olası diş problemlerinin de önüne geçebiliyor.

Süt tüketimi sadece gebelik ve emzirme dönemiyle sınırlı kalmamalı. Sütte bulunan kalsiyum, protein, fosfor veB2 vitaminleri yaşamımızın her döneminde kemik sağlığının korunmasında etkili rol oynuyor. Sağlıklı bir yaşam, kaliteli bir hayat için hem çocuklarımız hem de kendimiz için günde en az 2 bardak süt ve 1 porsiyon süt ürünü tüketilmesi öneriliyor. Biz evimizde özellikle uyku öncesinde sütü çocuğumuza içirmeye önem veriyoruz. Böylece süt bütün diğer faydalarının yanında minikleri uykuya da hazırlıyor.

sütün yararı, günlük süt tüketimi


Biraz da rakamlarla sütü tanımak gerekirse... Bir bardak sütte (200 ml) yaklaşık 200-220 mg kalsiyum bulunuyor. Günlük yaşamımızda besinsel kalsiyumun neredeyse yüzde 70’i süt ve süt ürünlerinden geliyor.  

Son dönemlerde çevremdeki herkes hayat pahalılığından dert yanıyor. Oysa süt beslenmemizde en ucuz, en önemli ve yararlı kalsiyum kaynağını sunuyor. Bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacının 800 mg olduğunu düşünürsek, bunun tamamını yeşil yapraklı sebzeler veya pekmezin karşılaması mümkün değil. Bunu karşılamak için günde 6 adet marul, 4 bağ roka ya da 1 kilo kuru fasulye yemeniz gerekir ki, bir günde bu besinleri miktarlarda tüketmeniz çok zor bir ihtimal. Oysa 2 bardak süt ve 2 kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın tamamını karşılayabiliriz.

Süt tüketirken karşımıza yağlı, yarım yağlı, yağsız süt sınıflandırması çıkıyor. Aslında sınıflandırma sadece içerdikleri yağ oranına göre yapılıyor. Yağlı sütler, yağ oranı azaltılmadan enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar. Light/Yarım Yağlı sütler, tam yağlı sütteki yağın azaltılması ile üretilen sütlerdir. Hiçbir koruyucu veya katkı maddesi içermezler. Yağsız/Ekstra Light Sütler, diğer süt gruplarına göre sıfır yağ oranına sahip sütlerdir. Çok düşük kaloriye sahip oldukları için özellikle kilo problemi olanların tüketmesi önerilir. Kısacası, yağının azaltılması sütün besin değerini azaltmaz, sadece verdiği enerjinin azalmasına neden olur.

Süt tüketimi aynı zamanda kilo vermek isteyen kişiler için de önemli rol üstleniyor. Çünkü hem süt kişinin tokluk hissetmesini sağlıyor hem de yağ dokusunu azaltıyor. Yapılan araştırmalar sütün yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağladığını, obeziteyi engellemek için de iyi bir besin olduğunu ortaya koyuyor.




  

1 yorum:

  1. Süt cidden temel besin kaynağı. Çocuklarımın besin alerjisi var ve sütsüz bir hayat beni çok zorluyor. Aynı zamanda evet insanlar hamileyken çok sütüne yoğurduna dikkat ediyor ama sonradan bırakıyor önemli süt

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..