17 Temmuz 2018 Salı

diş sandığımız enfeksiyon

Bebeğinizin en çok zorlandığı dönem sorulsa kuşkusuz genel cevap diş çıkarma olur bence, siz ne dersiniz? Gerçi bazı bebekler, çocuklar bir belirti ya da huzursuzluk yaşamadan diş çıkarıyormuş ama bana denk gelmedi galiba... Berke geçen hafta rahatsızlandığında direk diş diye yorduk ama değilmiş! Biz ikinci azılar geliyor derken, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyormuş. 

azı dişlerin çıkması

Berke 28 aylık oldu. Birkaç hafta önce yine ateş, ishal, huzursuzluk ve elin her daim ağızda olması belirtileriyle azı dişlerini çıkardığına kanaat getirmiştik. 2-3 gün süren bu belirtilerden sonra toparlanmıştı. Ağzını açıp tek tek dişleri de kontrol edemediğim için azılar tamam diye düşünmüştüm. Diş çıkarma tablosunu sık sık kontrol ederim. “Bu iki ay içinde bir diş çıkarma dönemi geçireceğiz” derim. Son azılar için ay aralığı epey geniş olduğundan her az bekliyorduk açıkçası.

arka azılar ne zaman çıkar

Pazar günü akşam üstü başlayan belirtiler için önce “acaba grip, nezle gibi bir şey mi” diye düşündüm. İştahsızlık, huzursuzluk ve hafif ateş ile başladı. Dışarıda idik, eve geldiğimizde elini ağzına götürerek ağlamaya başladı. Diş takvimini tekrar kontrol edince “vira Bismillah” dedik. Arka azılar geliyor diye düşündük.

İştahsız olduğu için yemek konusunda ısrarcı olmadım, olamadım. Hiç keyfi olmadığı için arabalarıyla bile oynamadı. Beni devamlı yanında istedi. Pazartesi günü sabah 7’de ayaktaydı. Tabi gece de doğru düzgün uyumadık. Okula da götürmedim haliyle... Elini ağzına götürüp ağlıyor, salya akıtıyor. Halsiz olduğu için ya koltukta ya da kucağımda dinleniyor. Bütün gün yediği içtiği ise yok denecek kadar az! Öğlen uykusunda  da yarım saat kadar uyuyup sancı ve ağlama ile uyandı. Birkaç kez parmağımı ağzına götürüp ısırmaya çalıştı, dişler epey sağlam, keskin! Tabi elimi ağzına götürmesine izin vermedim.
4 adet büyük arka azı dişi kolay gelmiyor-muş diye düşünüyordum!!!

Ateşi de çok yükselmediği için aklıma dişten başka bir şey gelmedi. Doktoruyla belirtileri paylaştığımda ağız içi enfeksiyon olabilir dedi ve biz hemen doktorumuza gittik. Evet doğru tespit: ağız içi, damak yara dolu!!! Doktor bey bu aralar bu enfeksiyonun çok yaygın olduğunu söyledi. Hava yoluyla bulaşan bu hastalık çocukları çok zorluyormuş. 1 hafta içinde tamamen iyileşir demesiyle biraz rahatladım. Doktorumuzun verdiği ilaçları dediği gibi günde 4 kere kullanmaya hemen başladım. Mavi renkli mürekkep gibi bir ilaç vardı ki o çok fena idi!!! O ilacı ağzına sürdüğümde feryat figan ağlıyordu. Sanırım açık yaraları yakıyor canını... Neyse ki ikinci günde mavi ilaç için de ağlamamaya başladı, çok şükür iyileşiyordu. 

bebeklerde ağız içi yara

Böyle zor bir ''1 hafta'' geçirdik. Berke tabi epey süzüldü, yemeden içmeden kesildi. Yukarıdaki fotoğraftaki göbekli halinden eser yok şimdi!! Oyun grubuna da 1 hafta devam edemedi, tamamen iyileşmesini bekledim ki hastalık başka çocuklara da bulaşmasın. Hafif ateş ve elini ağza götürme, salya akıtma gibi belirtileri nedeniyle diş çıkarma sanabileceğiniz bu hastalık için sizi de uyarmak istedim. Doktorun görmesi ve teşhis koyması çok çok önemli.
Sağlıklı günler dilerim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazan eller dert görmesin..