12 Temmuz 2021 Pazartesi

Sultan II. Beyazid Külliyesi Camii İmareti

Edirne gezimizin duraklarından bir tanesi de Sultan II. Beyazid Külliyesi Camii İmareti 1488 yılında Sultan II. Beyazid tarafından yaptırılmış. Bu külliye içinde darüşşifa, cami, imaret, şifahane bölümleri halen mevcut. 



Önceki senelerde gittiğimizde bahçesinde lavantalar vardı ama bu sene lavantalar yoktu. Aşçı Yahya Babası tablosu ve çok güzel mini bir müze de külliye içinde ziyarete açık, üstelik ücretsiz. Oldukça geniş bir alanda bulunan camide aşhane de bulunuyor. 



Müzede Aşçı Yahya Baba, minyatür fırın ve fırın ustaları ve çeşitli modeller bulunuyor. Osmanlı yemek kültürüne dair objeler de sergileniyor. Çocuklar da çok keyifle gezdiler, bol bol fotoğraf çektiler. 

Cami avlusunda büyük şadırvan bulunuyor. 



Aşhanede hayır dağıtılıyordu. Bu bir gelenekmiş ve biz ilk defa bu gidişimizde gördük.  İmaret bölümündeki müzeden devam ettiğinizde aşhane içinde 3 hanım tarafından hazırlanıp dağıtılıyor. Hem hamur kızartması hem de helva servisi var. 



Şehir merkezine 2 km uzaklıkta Tunca nehri yakınındadır. Balkan savaşları döneminde diğer bölümleri epey zarar görmüş olmasa da cami ve şifahane bölümleri günümüze dek ulaşmıştır.  

Edirne gezinize dahil etmenizi manevi atmosferi hissetmenizi öneririm. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazan eller dert görmesin..