15 Mayıs 2017 Pazartesi

Peynir Fabrikası Gezisi

Haftanın 7 günü sabah 8 sularında ev halkı kahvaltı sofrasına oturur bizde. Dolayısıyla her sabah erkenden kahvaltı hazırlıklarına başlıyorum ben. Klasik kahvaltı sofraları benimkiler, 1001 çeşitli iddialı masalar değil. Kahvaltılarımın olmazsa olmazları da peynir, zeytin ve yumurta! Peynirde çeşitliliği severim ve beslenmedeki önemini de bilirim. Bade ile peynir alışverişlerimizde mutlaka tadım yaparız. O da ben de evin en çok peynir sevenleriyiz. Geçtiğimiz hafta da sevgili Esra'nın organizasyonuyla peynir fabrikasını ziyaret ettim. İlk defa bir peynir fabrikasında bulundum. Sizinle neler gördüğümü paylaşacağım.

peynir nasıl yapılır

İzmir Tire'de 55.000 m2 alan üzerine kurulu Gürsüt Gıda'nın peynir fabrikasını gezdik. Marketlere gelene kadar hangi aşamalardan geçiyor peynirler gördük. En önemlisi de temizlik ve kalite kriterleri hakkında fikir sahibi olduk.

Gürsüt A.Ş. temelleri 1982 yılında atılmış. İlk üretime 2002 yılında Ödemiş'te başlamışlar, Mart.2017'den itibaren de Tire Peynir Fabrikası'na geçmişler.
peynir fabrikası gezisi


Gürsüt Gıda neler üretiyor?

Taze beyaz peynir, çoban peynir, dil peyniri -anneciğim çok severdi-, örgü, çeçil, çerkez, kaşar, mozzarella, krem peynir, yoğurt, lor, izmir tulumu -ki nefisti-


Peynir nasıl üretiliyor?

İzmir-Tire fabrikalarına kadar gitmişken üretim tesislerini de gezmeden olmaz dedik ve kalite standartlarına uygun giyinerek grup halinde peynir üretim alanlarını gezdik.

  • Çevre tedarikçilerden kalite standartlarına uygun olarak toplanan sütler önce pastörize ediliyor.
  • Taze beyaz peynir gruplarında tamamen geleneksel yöntemlerle üretim yapılıyor. Peynirin süzülmesi, bekleme odasındaki ısılar hepsi ayarlanmış ve sistem tıkır tıkır çalışıyor.
  • Üretim müdürü, ürünlerinde -yasal olsa bile- insan sağlığına zarar verebilecek kimyasalları kullanmadıklarını ifade etti.
  • Dolayısıyla son kullanma tarihleri çok uzak olmuyor. Ürünlerin taze tüketilmesi için sık sevkiyat yapılıyor ve reyonda bekleme süresi kısa tutuluyor.
  • Üretim tesislerini bizzat gezerken temizlik ve titizlik elbette en çok dikkatimi çeken konu oldu. İçim rahat etti.
  • Gürsüt Gıda, ürünler market rafına ulaşana kadar soğuk zinciri de sağlıyor. Üretim alanından satış noktasında bu zincir korunuyor.
  • Bizim sık kullandığımız tost kaşarının üretimini de merak ediyordum, canlı canlı görmek çok iyi oldu. Kalıp kaşarlar dörderli gruplar halinde makineye giriyor ve dilimleniyor. Çıkanlar da tartılarak paketlemeye geçiyor.


Ne kadar sütten ne kadar peynir çıkıyor?

Bu da benim en çok merak ettiğim konulardan bir tanesi idi.
Gürsüt Gıda ürünlerini nasıl hazırlıyor, ne kadar süt kullanıyor, işte rakamlar:

  • 1 kg çoban peyniri için 6 kg süt
  • 1 kg taze beyaz peynir için 5 kg süt
  • 1 kg Kaşar-Dil-Örgü-Çeçil için 10 kg süt
  • 1 kg İzmir tulum peyniri için 11 kg süt
  • 1 kg klasik beyaz peynir için 8 kg süt


Bu rakamları görünce kahvaltı masasında izmir tulumuna ve Bade'nin çok sevdiği çeçil peynire daha çok yer vermeye başladım.
blogger anneler



Gürsüt Gıda ürünlerine nasıl ulaşırım?

Gürsüt Gıda bildiğimiz, yaygın pek çok restaurantın mozzarella tedarikçisi imiş. Bunun dışında alışveriş yaptığımız marketlerin çoğunun raflarında yada açık şarküteri alanında bulunuyormuş. BİM, ŞOK, A101 kendi markalarının ürünlerini Gürsüt'ten tedarik ediyormuş.
İşte liste:
Carrefour, Bim, real, beğendik, A101, ŞOK, Metro market, Çağrı, Özen Grup, biçen, Özkuruşlar, onur, Gürmar, çağdaş, bildirici marketler ve daha fazlası...


gürsüt gıda


Gürsüt Gıda kapasite

Önce Ege bölgesi dağıtımına başlamışlar. Artık pek çok zincir markette ürünleri bulunuyor. Açık şarküteri bölümünde Migros, markete özel üretimlerle BİM, ŞOK, A101, REAL, Biçen, Onur, Çağrı gibi hemen her yerde görebileceğimiz marketlerde karşımıza çıkıyor. Yakında da kendi markaları ile raflarda karşılaşacağız bakalım.
Yeni fabrika ile tek vardiyada 500 ton/gün süt işleme kapasitesinde olan Gürsüt'ün hedefi iki vardiyada 1000 ton/gün süt işlemekmiş. Yani çok daha fazla göreceğiz Gürsüt lezzetlerini raflarda.
Kalite belgeleri ile de titiz çalışma prensiplerini onaylatmışlar.


blogger anneler

Peynir, içerdiği kalsiyum, protein ve hayvansal yağlar açısından besleyicidir. Çocuk gelişimi için de çok önemli biliyorsunuz. Kahvaltıda, tavada, yumurtada, börekte, ev yapımı pizzalarda hep kullanırız. Biz soframızdan peynir eksik etmeyiz. Şimdi peynir kullanmaya daha da özen göstereceğim. Fabrika gezisi sayesinde içim daha rahat artık.

Gürsüt'ün sosyal medya hesaplarını takip ederek lezzet dolu tarifler öğrenebilir ve sürpriz hediyeli yarışmalara katılabilirsiniz...
instagram.com/GursutGida - Facebook.com/Gursut - Twitter.com/GursutGida





2 yorum:

  1. Güzel bir paylaşım olmuş ben peynir pek sevmem ama kızım ve eşim için tabi ki sofrada her zaman bulunur teşekkür ederiz bilgi icin😊

    YanıtlaSil
  2. ilk olarak şunu söyleyebilirim her sabah kahvaltı edilen evleri çok seviyorum,çalışkan anneleri daha fazla seviyorum :) temizlik benim için en önemli husus ve sizler sayesinde de fabrikasını görmüş oldum :)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..