23 Ekim 2017 Pazartesi

haydi dışarı çıkalım

Ekim ayının son günlerindeyiz, havalar mis... Son güzel havaları bol bol değerlendirmeli; çocukları dışarı çıkarmalı ve bol temiz hava alması sağlanmalı. Zaten yaz günlerinde bol bol park bahçe gezdiğimiz için havalar soğumadan son güzel havaları değerlendirmeli. Çocuklarla dışarı çıkmak için tereddütleriniz varsa bir de faydalarını düşünün. Size kendi deneyimlerimden bahsedeceğim. 

blogger anne


Haydi dışarı çıkalım!

Çocukların açık havada bol bol hareket etmesi, oynaması onların büyümesi, gelişmesi için çok değerli. Bol bol keşif yapmalı hatta gerekiyorsa kirlenmeli, toprakla, çiçekle tanışmalı öyle değil mi? Bu güzel havaları biz de değerlendiriyoruz tabi ki. Koca bir kış var önümüzde ve her fırsat bulduğumuzda dışarı çıkıyoruz çocuklarla.

açık hava oyunları


Çocuklar ve bebekler için açık havanın faydaları:


  • D vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yarayan D vitaminini ancak açık havada güneş alarak faydalanabiliriz. Özellikle mart-ekim arasındaki aylar her gün en az 15 dakika güneşlenmeliyiz. 
  • Uyku ve iştah: Açık havada hareketli oyunlar oynayan çocuk bol bol oksijen aldığından daha rahat uyur. Hareket halinde olduğundan kan dolaşımı da hızlanır, kaslar gelişir. Yemek ile arası olmayan çocuklar açık havada daha iştahlı olurlar genelde. Bade'nin sebze çorbalarını genelde parkta yedirirdim. 
  • Motor becerilerin gelişmesi: İnce ve kalın motor beceriler açık havada koşarken, zıplarken doğal olarak gelişir. Fiziksel güç harcadığından kaslar bol bol çalışır. 
açık havanın faydaları

  • Temiz hava: Alışveriş merkezleri yerine açık havada gezen çocuk bol oksijen alır. 
  • Algılar gelişir: Koşma, tırmanma, hoplama ile çocuk dengede durmayı, merdiven inip çıkmayı deneme yanılma yoluyla öğrenir. Diğer çocuklarla oynayarak sosyalleşir. 
  • Keşifler: Bence açık havada olmanın en önemli faydalarından biri de çocuğun dışarıda çok şeyi keşfetmesi. Doğayı ve çevreyi içinde yaşayarak keşfeder. Gözlem yapar. Kedileri, kuşları, karıncaları izler. 



açık havada oyun


Özetle çocuklar açık havada oynayarak kendilerine olan güvenleri artar, sosyalleşir., mutlu olur. Tüm bunlar da çocuğun gelişmesine destek olur. Ne yapıyoruz? Çocukları, bebekleri alıp bol bol açık havaya çıkartıyoruz. Tabi hava şartlarına uygun giyinmeyi ve yanımızda su taşımayı unutmuyoruz. 


2 yorum:

  1. biz çocukları üşütmesinler diye eve hapsetmeyi severiz Elifcim :-)))

    YanıtlaSil
  2. çok tatlısınız maşallah :)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..