30 Ekim 2017 Pazartesi

bebekler ne kadar uyur

Bebeğim yeterli uyuyor mu? Neden gece sık sık uyanıyor? Uyku eğitimi vermeli mi? Gündüz uykusu kaç kere olmalı? Ve daha pek çok soru uzun bir aradan sonra tam 19 aydır yine aklımı kurcalamakta. Bade'nin bebekliğinde uyku saatlerini, uyku süresini devamlı not alır bir düzen kurmaya çalışırdım. Şimdi ise oluruna bıraktım, daha mı iyi oldu? 

blogger, blogger anne, bademlebuduk

Bebeklerin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu internetten araştırdım. Hele ilk 6 ay uyku ne demek hatırlamıyorum bile! Hiç bir liste bize uymuyordu, bebek uyumuyordu! Bebeğim büyüdükçe bize en uygun kaynakları kaydettim ve aylar değiştikçe kontrol etmeye başladım. Tracy Hogg'un listesi aşağıdadır. 

0-1 Ay: 19-21 saat
2-3 Ay: 16-18 saat
4-6 Ay: 15-16 saat
6-9 Ay: 13.5 -16 saat
10-12 Ay: 13-15 saat
13-24 Ay: 13-14 saat

Bu listedeki süreler bizim için -ortalamada- uygun oldu. Berke 1 yaşından kısa bir süre sonra uykusunu günde 1 kereye indirdi. Bu benim için şok edici oldu açıkçası. Bade 3 yaşından sonra günde 1 uykuya geçmişti. Normal olarak Berke'nin durumu beni epey şaşırttı. Ama şöyle bir fark var ki Berke'nin uykuları Bade'nin uykularına göre daha uzun süreli! 


Gece uykusu

19 aylık olan Berke gündüz 1 kere uyuduğundan gece uykusuna erken geçiyoruz. Bade'yi yaz kış akşam 20.30 civarı uykuya geçirirken Berke'nin gece uykusu saati 21.30 yani görüldüğü üzere her çocuk başka bir dünya! Her ikisinin de güne erken başlamaları ise takdiri hak ediyor  :)

Sabah 7-8 arası uyanan Berke ile kahvaltı ve ablayı okula bırakma, biraz hava alma, dışarıda dolaşma, evde oyun ve meyve-yoğurt gibi bir ara öğün sonrasında öğle uykusuna geçiş yapmak üzere bir düzen kurduk. Her gün düzenli olmasak da genel işleyiş bu şekilde. Bazen de sabah 6-7 arası uyanıyor ki sormayın gitsin, çok zor oluyor. Birkaç aydır sabah uyanmasını 7-8 arasına çekti çok şükür...

Öğleden sonra uyandığında ablası gelmiş oluyor. Abla kardeş yemek ve oyun derken gün bitiyor. Saat 21 itibariyle herkes yatağına çekiliyor. Bade kitap okuyor, ben de Berke ile uyuma çalışmaları. Henüz kendi kendine uyumuyor. Dedim ya uyku konusunu akışına bıraktım. Uyku eğitimi henüz düşünmüyorum. Hele hele ağlamasına izin vererek -Hayır- 
blogger, blogger anne, bademlebuduk



Gündüz çok uyursa ya da öğle uykusu geç kalırsa

Gündüz uykusu ile gece uykusu toplamı Tracy Hogg tablosuna uymasına dikkat ediyorum. Eğer gündüz fazla uyuduysa oyunlarla onu uyandırıyorum. Evet biraz huysuz olabiliyor benim müdahalemle uyandığında ama gece uykusunu düşünerek biraz huyuna gidiyoruz. Örneğin hafta sonu öğle uykusuna saat 16:00'da yattı. Ben de onu 17:00'da uyandırmak durumunda kaldım. Kıyamıyorum ama böyle durumlarda uyandırıyorum. Biz yetişkinler bile gündüz fazla uyursak gece uykusuna geçemiyoruz öyle değil mi? 




1 yorum:

  1. bebeği hele de ağlatarak uykuya alıştırmak son derece saçma ve gereksiz bence.. bir daha gelmeyecek o miniklik halleri ne olacak yatarım yanında en kötü ihtimal ikimiz birden uyuruz demiştim ben ve de öyle de yaptım.. ya da salonda uyutup götürdüm gayette iyi oldu bence.:-)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..