26 Şubat 2019 Salı

Evde tam buğdaylı ekmek -mayasız-

Evinizde ekmek yapma makineniz var mı? Benim yok. Bir ara çok popülerdi, alıp almamakta kararsız kalmıştım, geçici bir heves gibi gelmişti. Muhtemelen de öyle olacaktır. Yıllar geçti ve ben ancak evde ekmek yapmayı deniyorum :)

Çocuklar için farklı tarifler denemeyi ve yedirmeyi çok severim bilirsiniz. Kek, pankek vs artık çoğunlukla tam buğday unu kullanıyorum, neden ekmekte de kullanmayayım dedim. Bir anda gelişti olay ve kendimi internette tarif ararken buldum. Pek çok tarifi okudum ve kendi tarifimi oluşturdum. Tarifim tabi ki maya içermiyor. Ben mayalı ürünleri pek sevmiyorum ve tabi yapmayı da bilmiyorum :))))
Evde mayasız ekmek yapımı

Tam buğday unlu ekmek tarifi -mayasız-


Bir bardaktan biraz fazla tam buğday unu
2 çorba kaşığı mısır unu
1 yumurta
1 bardak süt
Çeyrek su bardağı sıvı yağ
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu

Bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp yoğuruyoruz. Ben hamur yoğurma makinesinde karıştırdım. Kek hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Eğer yoğun olursa birkaç kaşık su ile hamuru inceltebilirsiniz. 

200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişiyor. Kağıt kek kalıplarımı kullandım. Kalıpları yağlamadım, tepsi üzerine dizerek yarısı kadar hamur koydum. 


Fırından çıkan sıcacık ekmekleri çocuklar sevdi. Berke çok yemedi ama Bade pek sevdi. Tabi biz de çok sevdik. Bu ölçü ile yaptığım ekmekten 2 parça kaldı. Böyle az az yapıp sıcağıyla yemek de bir seçenek, 2 ölçü yaparak ertesi güne bırakmak da bir seçenek. 
Tercih size kalmış. Afiyet olsun, sevgiler. 

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık kokusu buraya kadar geldi🥰

    YanıtlaSil
  2. Tarifi not aldım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Ben almıştım ama çok uzun süreli cihazın elektrikte olması beni endişe ettirmişti. Ben de kendim mayalayıp yapıyorum ekmeklerimi. ellerine sağlık. Bayılırım ekmek kokusuna

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..