3 Haziran 2013 Pazartesi

mutluluk endeksinde son sıradayız


                   OECD'nin şok Türkiye raporu               29.05.2013


OECD tarafından her yıl yayınlanan ‘Kaliteli Yaşam Endeksi’nde Türkiye 11 kriterin tamamında OECD ülkelerinin gerisinde kalarak 36 ülke içinde sonuncu oldu.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), aralarında gelir, istihdam, eğitim, sağlık, çevre koşulları, güvenlik gibi 11 kriterin yer aldığı değerlendirme ile her yıl dünyada yaşanılması en ideal ülkeleri seçiyor.
Bu yılki ‘Better Life Index’ sıralamasında Avustralya ilk sırayı alırken Türkiye ise Brezilya, Şili ve Meksika’nın ardından sonuncu oldu.

Çaba var netice yok
OECD, Türkiye’nin son 20 yılda vatandaşlarının yaşam kalitelerini yükseltmek için oldukça dikkat çeken bir çaba sarf ettiğine dikkat çekildi.
Yıllık kişi başına düşen gelirde OECD ortalaması 23 bin 47 dolar, Türkiye bunun yarısı kadar.
Çok çalışıyoruz çok
Türkiye’de yaşları 15 ile 64 arasında olan kişilerin yüzde 48’inin paralı bir işi olduğu ve bununOECD ortalaması olan yüzde 66’nın altında kaldığı ifade edildi.
Türkiye’de erkek nüfusun yüzde 69’nun, kadın nüfusunun ise yüzde 28’nin bir işi olduğuna dikkat çekilirken, Türklerin yılda 1877 saat çalıştığı açıklandı.
OECD ortalaması ise yılda 1776 saat. Türkiye’de uzun mesaili işlerde çalışan kesim nüfusun yüzde 46’sına denk gelirken OECD’de bu ortalama yüzde 9. Kadınlar da bu oran yüzde 35.
En çok Türkler mutsuz
Avustralya bu yıl da dünyanın en mutlu ülkeleri arasında
 birinciliği başkalarına kaptırmazken, Türkiye, OECD’nin 
hazırladığı ‘mutluluk endeksinde’ en son sırada yer aldı.
Türkiye’de bir günde, mutlu olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 68, OECD ortalaması ise yüzde 80.
Türkiye’nin yüzde 30’u lise mezunu
- Temiz suya erişebildiğini söyleyen Türkler’in oranı yüzde 61. Türkiye bu alanda da sondan birinci.
Türkiye’nin havası OECD ortalamasından 1.5 kat daha kirli. Raporda Marmaray’ın İstanbul’un hava kirliliği probleminin çözümüne olumlu katkı yapacağı vurgulandı.
- Ortalama bir Türk 15.2 yıl eğitim alıyor. Bu sonuç Türkiye’yi raporda sondan ikinci yapıyor.
Türkiye’de 25-64 yaş arası nüfusun sadece yüzde 31’i lise mezunu. OECD ortalaması ise yüzde 74.
- 15-24 yaş arası Türkler’in yüzde 18.4’ü işsiz.
- Türkiye hane halkına düşen oda sayısında da OECD ortalamasının çok gerisinde. Türkiye’de aile bireylerinden her birine evde 0.9 oda düşerken OECD genelinde bu rakam 1.6.
En çok biz çalışıyoruz ama...
- Türk insanı günün sadece 11.73 saatini kendine ayırabiliyor. Geri kalanında çalışıyor. Uzun saatler mesaiye kalan Türkler’in oranı yüzde 46. Türkler her iki alanda da açık ara sonuncu.
- Türkiye’de cinayet oranı 100 binde 3.3. Bu rakam bir önceki döneme göre 5.6’dan gerilemiş durumda. Ancak buna rağmen OECD ortalaması olan 2.2’nin halen üzerinde.
- Türkler yaşam kalitelerine 10 üzerinden 5.3 not veriyor. OECD ortalaması 6.6. Bu kriterde Türkiye 36 ülke içinde 33’üncü.
- Sağlık Türkiye’nin raporda tek olumlu yönü. Ancak bunda bile Türkiye 21’inci sıradan yukarı çıkamıyor. Türkler’in yüzde 67’si kendilerini sağlıklı buluyor.
Ortalama yaşam süresi ise 74.6 yıl. Erkekler ortalama 72, kadınlar ise 77 yıl yaşıyor. 1960’tan bu yana Türkler’in ömrünün hayat kalitesindeki artışla her yıl 10 ay daha uzadı.
İŞTE TÜRKİYE RAPORU


kaynak:

8 yorum:

  1. türkler nasıl mutlu olsun ki?? çalışır çalışır çalışır emeğinin karşılığını alamaz. canını dişine takar gece gündüz durmaz İŞ KAZASINDA ölür çalışan hatası olur sürüm sürüm süründürülür. oda yetmez sendikalı diye işten çıkarılır vs vs

    YanıtlaSil
  2. yani şu ortamda mutlu olmak mümkün mü??

    YanıtlaSil
  3. kime neye nasıl güvenebiliriz ki? nasıl mutlu olalım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kadar umutsuz degilim evet kotu hic bir zaman ornek degildir ama siralamaya giremeyen ulkelerde var ben o sonuclar ne derse desin turkiye dunyanin incilerinden diyorum ve bunlarin turkiyeyi karalama politikasi oldugunu dusunuyorum ayrica turkiye İcin oecd nin buyume tahmini 1.4 iken 4.1 le uce katladi onuda atlamayalim;) sevgiler

      Sil
    2. olumlu yaklaşım :) teşekkürler

      Sil

Yorum yazan eller dert görmesin..