10 Ocak 2017 Salı

bebeğim emeklemeye başladı

Bebeğimiz artık 10 aylık... Evde artık emekleyen bir bebek var! Çünkü bebeğimiz yerlerde sürünerek emeklemeye başladı. Daha çok sürünüyor şimdilik. Bir bebeğin doğumundan itibaren gelişimine tanık olmak, onun her adımını izlemek gerçekten çok özel. 

Kızım 10 aylık olduktan sonra çalışma hayatıma başlamıştım ama oğlum büyürken yanındayım çok şükür. Bade 9 aylıkken emeklemeye başlamıştı. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı ve kendine özgüdür. Hepimiz de birbirimizden farklıyız zaten... 
berkemstyle

Evde emekleyen bir bebek varsa pek çok şeye de ekstra dikkat etmek gerekiyor:  

Bizim aldığımız önlemler;

  • Yerde küçük parçalar olmamalı. Oral dönemde olan bebek bulduğu her şeyi ağzına atma eğiliminde... Bade'nin küçük parçalı lego oyuncaklarını bir kutuya doldurup kaldırmakla işe başladık.
  • Yerde tüysüz halı bulundurmaya çalışmalı. Halı üzerine çarşaf yada nevresim serip sık sık değiştirebilirsiniz.
  • Evdeki keskin kenarlı masa, sehpa sandalye kenarlarını korumaya almalı.
  • Yere yakın çekmecelerden bebeği korumalı, içlerinde deterjan, temizlik malzemesi, kesici alet, küçük parçalar bulundurmamalı. Bade emeklerken mutfak dolabındaki 5 kglik teneke zeytin yağını devirmişti.
  • Evdeki prizler eğer yere yakınsa mutlaka kapak koymalı.
  • Merdiven ya da basamak bulunuyorsa önüne engel koymalı.


Bizim evde oturma odasında, sehpa üzerinde süsler ya da vitrin bulunmuyor. Berke önceleri geri geri sürünerek koltuk yada sehpa altlarına girdi, çıkamadı ve kurtarın beni diye ayaklarını çırptı... Göz açıp kapayıncaya kadar ortadan kaybolabiliyor bebekler. Yalnız bırakmamalı bebekleri de çocukları da...

  • Oturma odasında iki halı arasında boşluk bulunuyordu. Parke daha soğuk olacağından oraya yedek halımızı serdik. 
  • Ablasının odasındaki küçük halıyı kaldırıp yerine yine bir yedek halımız vardı onu serdik. Kış mevsimi de olunca malum, çocuklar üşütmesin diye düşündüm. Dekorasyon biraz değişmiş oldu ama olsun, sağlık en önemlisi...

bebeğim emeklemiyor, sürünüyor, yürüteç konusu

Daha önce de belirttiğim gibi her bebeğin gelişimi farklıdır. Bazı bebekler emeklemeden yürümeye başlıyor. Doktorumuzun söylediği; bebek dik pozisyonda oturur hale geldikten sonra dizlerini öne ve arkaya hareket ettirmeye başladığında emeklemeye hazır hale gelebilir. 

Bebeğinizin emeklemesini teşvik ediyor musunuz?

Günün çoğunda mama sandalyesinde oturuyorsa ve yerde iken etrafına yastıklardan set örüyorsanız emeklemeyi öğrenmesini bekleyemezsiniz. Yere temiz bir örtü serdikten sonra yüz üstü yatmasına ve oynamasına izin verirseniz o da hareketlenmeyi seçebilir. İlgisini çeken oyuncaklarla onu çağırabilirsiniz. Bu da onu cesaretlendirebilir. 
bebeğim emekliyor

Yürüteç konusu:

Berke için bir arkadaşım çocuğunun yürüteçini vermişti. Açıkçası yürüteç konusunda doktorumuz da pek olumlu şeyler söylemedi. Bade için de çok kısa süre kullanmıştık zaten. Yürüteçin bebeğin yürümesine ne kadar katkı sağladığı tartışılır, internette bu konuda pek çok uzman yazısı bulunuyor, okumanızı öneririm. 
Berke'nin emanet aldığımız yürüteç ile ilişkisi de pek yok. Yürüteçin üzerinde bulunan oyuncak takımını çıkardık, onunla oynuyor. Bazen evde çok sıkıldığında birkaç kere koydum. Yürüyecek alan da çok olmayınca 3 ayda toplam 10 dakika binmemiştir diyebilirim. Ben de çok bindirmedim, onun da çok hoşuna gitmedi zaten. 
Berke yatağının korkuluklarına tutunarak ayakta kalmaktan çok hoşlanıyor epeydir. Akşamları bu şekilde ayakta durma alıştırmaları yapıyoruz. Böylece enerjisini de harcıyor, uykudan önce iyi oluyor. Berke'nin bu hallerini instagram/bademlebuduk hesabımızdan takip edebilirsiniz. Anlık paylaşım alanı hikayeler kısmında yayınlıyorum genelde.

Tekrar hatırlatmak isterim ki bebeğin emeklemesi veya emeklememesi bir gelişim ölçütü değil. Siz aylık kontrollerde dikkatinizi çekenleri bebeğinizin doktoruyla paylaşırsanız sizi yönlendirecektir. Emeklemeye başlarken de etrafı güvenli hale getirmeyi ihmal etmeyin. 

Bizim evde her an her yerde sürünerek gezinen bir Berke var! En çok ilgisini çeken de ablasının Barbie evi!!! Ablası ise onun bebek evine olan ilgisinden hiç hoşlanmıyor... Bakalım ne yapacağız?








1 yorum:

  1. benimki önce geri geri emeklemişti o halleri o kadar tatlı ve komikti ki çok özlüyorum doğrusu :-))

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..