30 Ekim 2020 Cuma

99 depremi / 2020 İzmir depremi

Bugün saat 15 e doğru İzmir Seferihisar civarında deprem oldu. Bursa, İzmir, İstanbul civarında da hissedilen depremle ilgili haberleri okurken 99 depremi geldi hemen aklıma. 

izmir depremi İstanbul depremi


Siz 99 depremini nasıl yaşadınız? Deprem sırasında ben uyanıktım ve bilgisayar başında oturuyordum. Neyse ki İstanbul’da değildim ancak Bartın’da da depremi epey kuvvetli hissedildi. 

Depremden birkaç gün önce gök yüzünde büyük bir olay yaşanmıştı. 11.Ağustos.1999 Çarşamba günü saat 14:20’de gerçekleşen güneş tutulması nedeniyle yaklaşık 9 dakika kadar alaca karanlıkta kaldık. Çöplük gözle izlenmesi tavsiye edilmemişti, kırtasiyelerden röntgen filmi benzeri gözlüklerden almıştık ve Bartın da bu doğa olayının en iyi izleneceği yerler arasındaydı. Ben de izledim tabi ki bu yüzlerce yılda bir olabilecek bu tutulmayı. Bu doğa olayı ile depremin bağlantılı olduğu ve olabileceği de çok konuşulmuştu. Benim üniversite sınavına girdiğim sene 99 

Hatta belki de o sırada İstanbul Üniversitesi’ni kazandığımı öğrenmiştim, hatırlamıyorum şimdi. (henüz öğrenmemiştim, yazının sonlarında İrem'den bahsedeceğim size, yazdıkça hatırladım) 

Daha 1 hafta dolmadan 16’yı 17’ye bağlayan gece saat 03:01 de merkez üssü Gölcük olan 7.4 şiddetindeki deprem ortalığı yerle bir etti! 45 saniye sürdü ama sanki saatlerce sürmüş gibi!

Ben o gece uyanık ve bilgisayar başındaydım. Sarsıntıyı duyunca önce korktum ve deprem hiç aklıma gelmedi. O akşam da pek adetim olmadığı halde korku filmi izlemiştim. Sarsıntıyla bilgisayar başından kalkıp yatmaya doğru giderken salondaki masaya takıldım, kapı eşiğine geldiğimde dengem bozuldu. O sırada zaten elektrikler gittiği için ben iyice korku filmi içinde gibi hissettim kendimi. Karanlıkta bir şekilde yatağa ulaştım. O anda yeğenlerim uyanıp ağlamaya başladı ve akabinde ev telefonu da çaldı kapandı. Ablam uykudan uyanıp çocuklar korkmayın sadece elektrikler gitmiş diyerek fener açtı odalarına ya da mum yaktı hatırlamıyorum. Ben hala korku filminde olduğumu, kabus gördüğümü düşünüyorum bu arada! O yüzden de hiç bir şey söylemeden korkuyla yatmaya devam ediyorum. 

Ev telefonu tekrar acı acı çalıyor. Gelen telefonda deprem olduğunu, dışarı çıkmamızı söylüyorlar. O anda şoka girerek kendimizi dışarı atıyoruz. Çocuklar yarı uyku halinde olduklarından üşümesinler diye meydanda araç içinde uyumaya devam ediyorlar. Radyolar çalışmıyor! Telefonlar çalışmıyor! 

Babam, ablam, sevdiklerim İstanbul’da... Çok zor şartlar altında ve ertesi gün ulaşabildik! 


Liseden sınıf  arkadaşım depremde hayatını kaybetmiş. Annesi ile beraber İzmit’te yatılı misafirliktelermiş. O kadar çalışkan, hırslı ve başarılı idi İrem; sınav sonuçlarını bile göremeden vefat etti. İrem hep aklımdadır, Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Hem onun hem de diğer kayıplarımızın.

Bugün 30.Ekim.2020 Cuma günü saat 14:51 de 6.9 büyüklüğünde deprem! Şu an bir yandan haberleri takip ederken yıkılmış binaları izliyorum. Özellikle eski binalar hatta kamu kurumlarının binaları bile büyük hasarlar almış. Canlı yayına bağlanan uzman depremin dikey olduğunu söyledi, fay hatlarını nasıl etkiler, artçılar kuvvetli olur mu bilemedim. Takipteyim.

Bir yandan koronavirüs, diğer yandan da deprem ne yapmalı ne etmeli! Bazı uzmanlar da bu gece evlere girilmesin dedi canlı yayında!!!

Koronavirüs var içeri gir, deprem var dışarı çık ne hale geldik 






1 yorum:

  1. Deprem, korona derken hayat ne halde, Allah herkesin yardımcısı olsun

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..