1 Aralık 2016 Perşembe

Okul Başarısını Artıran 10 Eğlenceli Zeka Oyunu

Neredeyse bütün oyunlar çocukların zeka gelişimde önemli role sahiptir. Oyun, çocuğun eğlenerek öğrenme ve öğrendiklerinin provasını yapma aracıdır. Hayal gücüne dayalı oyunlar veya kuralları olan oyun setleri… Hepsi ama hepsi çocuklar için aslında birer zeka oyunudur. Her biri farklı zihinsel becerilere hitap eden zeka oyunları arasından çocukların okul başarısını artırmaya yönelik olanları inceleyelim.

    
Eğlenceli Zeka Oyunları

     Bil Bakalım Kim Oyunu

Bu oyunu evde kendiniz de tasarlayabilirsiniz. Eğer çizim yeteneğinize güvenmiyorsanız zeka oyunları satan bir mağazadan temin edebilirsiniz. Bil bakalım kim oyununda birbirinden farklı karakterler yer alır. Oyunculardan biri karşısındakine karakter hakkında ipuçları verir. Şapkası var, gözlüğü yok, siyah saçlıdır vs… Karşısındaki oyuncu bilirse sıra ona geçer. Hafıza ve mantık gerektiren dersler için egzersiz niteliğinde bir oyundur.

     Tangram

Tangram, yetişkinlerin de keyifle oynadığı oyuncak/oyunlardan biridir. Geometrik şekillerden kuş, harf, eşya gibi figürler yapmaya dayalı olan tangram toplam 7 parçadan oluşur. 7 Adet geometrik parçadan yüzlerce figür çıktığını görmek hem zihninizi açacak hem de sizi çok şaşırtacak. Tangram oyunu, çocukların problem çözebilme yeteneğini geliştirir. Görsel zeka gerektiren dersler için de egzersiz niteliğindedir.

     MentalUP Zeka Oyunu

Akıllı teknoloji zeka oyunları arasından MentalUP Zeka Oyunları, bu alanda geliştirilmiş en üst düzey uygulamalardan biridir. MentalUP’a çocukların zihinsel gelişimine olan katkıları gözlemlenerek pedagojik ürün sertifikası verilmiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP zeka oyunları aynı zamanda TÜBİTAK destekli bir uygulamadır. Bilgisayar, tablet veya telefonda oynamak mümkün. Çocukların, bütün okul derslerine etki edecek onlarca beyin egzersizi içermektedir. İçerisinde çok farklı fonksiyonları destekleyen eğlenceli ve bilimsel onlarca egzersiz olduğu için en iyisi siz detayları buradan inceleyin: MentalUP BeyinEgzersizleri
  
     Yap-Boz
Hepimizin bildiği, parçaları birleştirmeye dayalı, efsane bir oyun olan yap-boz da okul derslerindeki başarıyı artırabilen bir oyundur. Parçaları doğru birleştirebilmek için tablonun tümünü hatırlamak, detayları akılda tutmak ve parçalar üzerindeki görsellerden yola çıkarak mantık kurmak gerekiyor. Her yaşa uygun yap-boz vardır. Hatta hobi oyuncakçılarında yetişkinler için de devasa yap-boz (puzzle) setleri bulabilirsiniz. Yapboz oyunu, okul derslerinde problemleri farklı yollardan çözebilme yetisi kazandırır. Sabır ve zaman yönetimi için de destekleyici bir oyundur.

     Satranç

Strateji oyunlarının atası olan satranç birçok okulda adeta ders müfredatı gibi uygulatılmaktadır. Okulunuz bu konuda duyarlı değilse, evinizde çocuğunuzla satranç oynamayı ihmal etmemelisiniz. Aslında satranç hakkında çok fazla bilgi vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Hepimiz satranç oyununu biliyor olmalıyız. Okul derslerine katkısından bahsedelim. Satranç, problem çözebilme yeteneğinin gelişimi, çözüm yolları üretimi, stratejik düşünme becerisi, konsantrasyon gelişimi sağlar.

     Kendoku

Kuralları basit ama çözmesi gerçekten konsantrasyon gerektiren bir zeka oyunudur. Izgara şeklinde kare oyun alanı belirlenir. 3x3, 4x4, 6x6 kare olabilir. Oyunda amaç: aynı sütun ve aynı satırdaki rakamların toplamda aynı sayıyı vermesini sağlamaktır. En önemli kural ise her bir satır ve sütunda rakamların 1’er kez kullanılabilir olmasıdır. Yani aynı rakamı, aynı satırdaki-sütundaki başka bir kutucuğa yazamazsınız. Kendoku, matematiksel zeka oyunudur ve sayısal derslerdeki başarıyı artırmaya yönelik egzersiz niteliğindedir.

     Halka Çıkarma Oyunu

Bu oyun sadece çocuğunuzun değil; sizin de zihninizi oldukça zorlayacak. Oyunda amaç: Karmaşık bir yapıda halkayı A noktasından B noktasına taşıyabilmek. Oyunla ilk karşılaştığınızda imkansız olduğunu düşünebilirsiniz ama imkansız değil. Bu oyun ile çocuklarda görsel zeka gelişimi desteklenmektedir.

     Hafıza Kartları

Kapalı kartlar arkasında birbiriyle eşleşen görselleri bulmayı gerektiren bir oyundur. Örnek: 10 adet görsel ve her bir görselden 2 tane olacak şekilde toplam 20 adet kart ile oynanabilir. Kartlar karışık bir şekilde masanın üzerine kapatılır. Oyuncu 2 hamle hakkına sahiptir. İlk açtığı kartın aynısını ikinci hamlede bulamazsa 2 kartı da geri kapatır. Bulursa kartlar açık kalır ve 2 yeni hamle daha yapar. Bu oyunu karşılıklı oynamak da mümkün. Karşılıklı oyunda aynı kural geçerlidir ve hafızası güçlü olan kazanır.
Hafıza kartları, ezber gerektiren okul derslerinde başarıyı artırabilir.

     BOM Oyunu

1, 2, 3, 4, BOM, 6, 7, 8, 9, BOM! Hatırladınız mı? Bu oyun birçoğumuzun çocukluğunda oynadığı oyunlardan biridir. BOM oyununda oyuncular sağ baştan saymaya başlar. 5’in katlarında sayı yerine BOM demek gerekir. BOM diyen kişi anında parmağıyla birini işaret eder ve işaret edilen oyuncu kalınan yerden saymaya devam eder. Dikkat gerektiren bir oyundur ve dikkat gerektiren okul derslerinde başarı sağlamaya yönelik egzersiz niteliğindedir.

      Ev Yapımı Bilmece

Ev yapımı bilmece, klasik matematik problemlerinin eğlenceli bilmecelere dönüştürülmesidir. Mesela “10’dan 5 çıkarsa kaç kalır?” şeklinde sormak yerine “İçinde 10 tane metal araba olan oyun seti aldım. Arabalardan 5 tanesini kardeşime verdim. Geriye kaç arabam kaldı?” şeklinde sorabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi alanı olan ürünler üzerinde matematik problemi türetmek oldukça etkili olacaktır.
Bu oyun ile çocuğunuza matematik egzersizleri yaptırmış olursunuz.


6 yorum:

  1. Çoğunu ben hala seviyorum :)

    YanıtlaSil
  2. harika bir konu ve yazı olmuş elif. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ailece oynanacak güzel oyunlar

    YanıtlaSil
  4. tangramı ben hala çok severim :-))

    YanıtlaSil
  5. Bir çoğunu bende çok severek oynadım zamanında ama uzun zamandır hiç oyun oynamadığımı fark ettim :) anneler için önemli ve güzel bir paylaşım değerlendirmekte fayda var. Ellerine sağlık
    Sevgiler ...

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..