20 Haziran 2016 Pazartesi

bebek beslenmesi ve ek gıdaya geçiş

Geçtiğimiz hafta Hero Baby yenilenen tahıllı kaşık mamaları hakkında bilgi almak üzere blog yazarı anneler ile bir araya geldik. Ben de yakında ek gıdaya başlayacak bebeğim için bilgileri tazelemek adına pür dikkat konuyu dinledim ve notlarımı aldım.
bebek beslenmesi ve ek gıdaya geçiş
Şimdi 6 yaşında olan Bade kızım için 4. ayda doktorumuzun önerisiyle ek gıdaya geçmiştik. Doktor kontrolünde kilo alımı yetersiz olunca ek gıda ve kutu mamalar ile tanışmamız normalden biraz daha erken oldu. O gün çok üzülmüş, ağlamış ve kendimi de yetersiz hissetmiştim. Markette mama kutularına uzun uzun bakmış, neredeyse hepsinden birer çeşit almıştım. Ek gıdayı emzirme sonrasında veriyordum. Devam sütü yerine tahıllı kaşık mamalarını tercih ediyordum. Böylece 13 ay boyunca kızımı emzirdim.
Berke bebeğim neredeyse 4 aylık olacak ve çok şükür sadece anne sütü ile beslenmeye devam ediyor. Ancak 6. aydan sonra ek gıdalarla tanışacağız tabi ki. Bu toplantı sayesinde hem bilgilerimi tazeledim hem de yeni bilgiler edindim. Sizlerle de notlarımı paylaşacağım.
blogger anne
Bebeklerin ek gıdaya geçişinde sofra yemeklerine ve sebze çorbalarına ilaveten onlara özel olarak üretilmiş beslenme ürünleriyle bu dönem zenginleştirilmeli. Bebek beslenmesi ve ek gıdaya geçiş dönemi hakkında Kanuni Sultan Süleyman Üniversitesi Yenidoğan Uzmanı Doçent Doktor Merih Çetinkaya ve Hero Baby Pazarlama Müdürü Aslı Çetin sorularımızı yanıtladı. 

blogger anneler

Doçent Doktor Merih Çetinkaya sözlerine tabi ki ilk 6 ay sadece anne sütü diyerek başladı. Araştırmalara göre ülkemizde ek gıdaya geçişin 2. ayda olduğunu duyunca çok şaşırdım.

  • Bebek beslenmesinde amaç sadece bebeğe kilo aldırmak değil, bebeğin ve ihtiyaçlarına uygun olarak zengin beslenmesi olmalıdır. 
  • Tamamlayıcı besinlere zamanında (en erken 17. hafta, en geç 26. haftadan önce) değil de daha geç başlanırsa, yetersiz beslenme sonucunda büyüme ve gelişme geriliği, yetersiz lif tüketimi sonucunda kabızlık,çiğneme ve yutmayı öğrenmede problemler ortaya çıkabiliyor. 
  • Pazardan alınan meyve ve sebzeler bebekler için tehlike oluşturabilecek pestisit ve bulaşanlar içerebilir. Kontrollü tarım ile üretilen sebze ve meyveleri tercih etmeli. 
  • Enerji ve lif kaynağı tahıllar, bebeğin enerji üretmesi ve beyin aktiviteleri için önemli bir yere sahip olup, zengin lif içeriğiyle bebeklerin bağırsaklarının da sağlıklı çalışmasını sağlar. 
  • Demir eklenen tahıllar, demir eksikliğine bağlı aneminin önlenmesine yardımcı olur. 
  • Bebeklerin 6. aydan sonra tahıllarla tanışması gereklidir. Tahıllarla geç tanışan ve tek çeşit besinle büyüyen bebeklerde obezite, çölyak, diyabet benzeri hastalıkların görülme riski artabilir.
  • Bebekler için özel olarak üretilmiş tahıllı ek gıdalar besin değerleri, vitamin-mineral oranı açısından ve yarı sindirilmiş olması sebebiyle sofra yemeğinden daha besleyicidir. Bebekler için özel üretilmiş tahıllı ek gıdalar alfa amilaz enzimi ile yarı sindirilmiş hale getiriliyormuş. Ayrıca 8 farklı tahıl çeşidini bir arada sunan bu ek gıdalar mutfaklarımızda bulunmayan tahıllardan da faydalanılmasını sağlıyor. Hero Baby tarafından üretilen kaşık mamaları, alfa amilaz enzimi ile yarı sindirilmiş halde 8 farklı tahılı bir arada sunuyormuş. 
  • Bebekler için üretilen besin paketlerinin ön yüzünde mutlaka ''Bebek ve Küçük Çocuk Ek gıdası'' ifadesi yer almalıdır. Hero Baby ürünleri de 0-3 yaş bebek ve küçük çocuk beslenme tebliğine göre üretilmektedir. Koruyucu katkı maddesi içermemektedir. 

blogger anneler

Hero Baby, logosunu yenilediği gibi, Dünya Sağlık Örgütü'nün bebek beslenmesi için son önerdiği şeker oranlarını dikkate alarak tahıllı kaşık mamalarının içeriğini de güncelledi.  İçindeki şeker oranını azalttı. Böylece Hero Baby piyasadaki şeker oranı en düşük tahıllı kaşık mamalarını tüketiciye sundu. 
Bebeklerin hazımsızlık çekmemesi için kaşık mamaları, sindirimi kolaylaştıran Enzimatik Hidroliz yöntemi ile hazırlanıyor. 
Uzmanlar ilk adımda 'Pirinçli', sonra 'İrmikli' ve daha çok tahıllı beslenme için '8 Tahıllı' çeşitlerini öneriyor.
ek gıdaya geçiş

Yeni çeşitleri incelediğimde Sütlü Rezeneli 8 Tahıllı gece maması dikkatimi çekti. 
Bade kızım en çok irmikli meyveli çeşitlerini severdi, bakalım Berke hangilerini sevecek?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazan eller dert görmesin..