31 Ağustos 2016 Çarşamba

lohusalara bunları söylemeyin

Lohusalık dönemi yeni anne adayı için zaman zaman zor olabiliyor. Sadece anne için değil, baba ve annenin çevresindeki diğer insanlar için de... Lohusalara söylenmemesi gerekenleri kendi deneyimlerim ışığında bir araya topladım. Siz lohusalara bunları söylemeyin olur mu?


Lohusalık dönemi nedir

Hamilelik döneminde annenin vücudunda meydana gelen değişimlerin doğum sonrası eski haline dönmesi süreci lohusalık dönemidir. Eski haline tamamen dönmesi zaman almakta ancak büyük çoğunluğu yaklaşık 6 hafta sürmektedir. Hormonların değişimi anneyi de epey etkilemekte...
lohusa halleri, blogger anne
Şimdi size yeni doğum yapmış olan arkadaşınızı yada akrabanızı ziyaret ettiğinizde söylememeniz gereken şeyleri yazacağım.

  • Hastane odasında ziyaret ettiğiniz anneye ''aa bebek daha doğmadı karnın kocaman'' demeyin. Bu gayet açık ve net değil mi? Yeni doğum yapmış bir anne bunu duymak ister mi sizce? Yada bunun farklı versiyonu var: ''aa karnın kalmış, tüh''    Bu iki cümle içinde iyi niyet kırıntısı aradım ancak bulamadım. 9 ay boyunca büyüyen rahimin ve karnın birkaç saat içinde eski haline dönmesi beklenebilir mi?
  • ''Emiyor mu? Doymuyor sanki'' yine bu cümle de annenin moralini bozabilecektir. Bebeğin emme refleksi daha yeni gelişiyor olabilir. Hatta bazen annenin sütü geç gelebiliyor. Belki de gerçekten doymuyor olabilir...
  • ''Hadi bakalım maraton şimdi başlıyor'' derken anneye moral verdiğinizi mi sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz! Klasik örnekler: diş çıkarma döneminde yandın, emeklerken yandın, tuvalet eğitimi yandın...
  • ''ne kadar da zayıf, sütün yetmiyor mu'' diyen hassas terazi ablalar teyzeler; Kilo bir sağlık ölçütü değildir, bebeğin sağlıklı olması yeterli, değil mi?
  • ''sen artık evden de çıkamazsın kolay kolay, en az 1-2 sene planlar iptal'' öyle bile olsa bunu tazecik anneye söylemek doğru değildir...
  • ''geceleri uykusuz mu'' sorusuna ne desek boşşşş. Deliksiz uyur mu yeni doğan bebek?
  • ''zor oluyor mu'' gibi acıyan, -halden anlayan- cümleler ile kederlere itmeyin yeni anneyi... Zor tabi ama güçlü olmaya çaba gösteriyor anne.
  • ''sana da benzemiyor?!?!'' yeni doğan bebeği doğar doğmaz benzetme çabalarımız nedir? Sağlıklı olsun da kime benzediği çok mühim değildir değil mi?
  • ''ah ben doğumdan 10 gün sonra eski kiloma, formuma kavuşmuştum'' diyen ablalar, teyzeler :) tabi canım tabi :) Nedense herkes hemen de fit oluyor :) sonra tekrar o kilolar nasıl geliyor bilemiyorum :))

hamile anneler


Bunları söylemeyin diyorum da peki neleri söylemeli?

Yeni doğum yapmış bir anneyi ihmal etmeyin. Yeni dünyaya gelmiş bebek agucuk yapmaktan anlamıyor. Bebekle ilgilendiğiniz gibi anneyle de ilgilenin, ona şefkat gösterin.
Siz bebekle ilgilenirken bir duş almasını söyleyebilirsiniz. Annenin biraz uyuması için bebekle oyun oynayabilirsiniz. Anneyi yüreklendirmek ve biraz hava almak için birlikte dışarı çıkmayı teklif edin. Dışarıda yeni anneye yardımcı olun. En önemlisi de onu dinleyin...

Eğer güzel bir şey söyleyemiyorsanız da hiç bir şey söylemeyin lütfen, boş yere yeni annenin canını sıkmayın, olur mu?







4 yorum:

  1. Bazen kadının kadına yaptığı eziyeti erkekler yapmıyor diye düşünürüm. Hemen hemen aynı şeyleri yaşamış ve bu söylenenlerden rahatsız olmuş bir kadın niçin söyler aynı şeyleri diğer hemcinsine. Kesinlikle iyi niyet yok. Sadece biz umursamamayı öğrenebiliriz yoksa bunlar değişmez.

    YanıtlaSil
  2. Bu arada annelik yaramış, güzelleşmiş, tazelenmişsiniz. "Her zaman güzel bir şey söyleyecekseniz konuşun, kötü şey söyleyecekseniz susun" derim. Benim söyleyecek güzel bir şeyim vardı o yüzden söyledim:))))

    YanıtlaSil
  3. Ah bu ablalar teyzeler yok mu her şeyi onlar bilir :)))

    YanıtlaSil
  4. ah ah her konuda konuşuruz her konuda bir fikrimiz vardır malesef biraz empati yapabilsek :)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..