1 Nisan 2016 Cuma

bebeğin göbek bakımı

Yeni doğan bebek bakımı nasıl yapılır? 6 yıl önce bu bakımı yapan biz değilmişiz gibi sıfırdan başladık ikinci bebekte pek çok şeye... Annelik tecrübeleri de işe yarıyor ama biz yine de doktorumuzu dikkatle dinledik ve önerilerini bir bir uyguladık.

yeni doğan bebeğin göbek bakımı
Bebeğin göbek bakımı oldukça titiz davranılması gereken bir konu. Bu yazıda bizim yaşadığımız deneyimleri paylaşacağım, siz doktorunuzu dinleyin zira biz öyle yaptık.

Göbek bağı hamilelik boyunca anne ile bebek arasında iletişimi sağlar. Doğumda göbeğin 2 - 3 cm üzerinden kesilir. Bebek nefes almaya başladığında göbek bağının fonksiyonları biter. Yeni doğan bebeğin göbek bağı 5 - 15 gün içinde düşer. 
Göbek bağı düşene kadar enfeksiyonlardan korumak için özel bir bakım uygulamak gerekiyor. Bizim doktorumuz günde iki kere alkol ile bakım yapmamızı önerdi. 
yeni doğan göbek bakımı nasıl yapılır

Günde iki kere bakım yapılmalı
Sabah akşam göbek bölgesine bakım yaptık. Bebeğin göbeğine gazlı bez koyarak göbek bağının bulunduğu mandala alkol sıktık. Vücuduna değen kısımların kuru kalması için gazlı bez kullanılıyor. Önceleri sarı renkte görünen göbek bağı kahverengiye dönüşür. 

Göbek bağı kuru tutulmalı
Alkol uyguladıktan sonra göbek bağının bulunduğu mandal sağa sola yavaşça hareket ettirerek pansumanı yaptık. Göbek bağını hareket ettirmeniz bebeğin canını yakmıyormuş. Biz oldukça nazik davrandık bebeğimize.

Göbek bağı ve bez bağlama
Bebeğin bezini takarken göbek bağının olduğu mandalın altına gelecek şekilde katladık. Göbek bağına dokunmayan özel bebek bezleri de var ama biz kendimiz katlamayı tercih ettik.

Göbek bağı ve banyo
Göbek bağı düşmeden bebeğimizi yıkamadık. Enfeksiyon kapma riski ve ıslak kalmasını istemeyen doktorumuz bizi böyle yönlendirdi. Bazı arkadaşlarımdan bebeğin göbek bağı düşmeden hemen yıkayabilirsiniz diyen doktorlar olduğunu da duydum. Siz mutlaka doktorunuza danışın.

Göbek bağında akıntı
Eğer göbek bağında akıntı görürseniz yada pis bir koku hissederseniz hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
göbek bağı bakımı
Bebeğimizin göbek bağı 7. gününde düştü. Çok şükür enfeksiyon yaşamadan atlattık. 
Göbek bağı adettendir bir yere gömülür yada saklanır. Cami bahçesine, okul bahçesine gömebilir yada bebeğiniz için evinizde saklayabilirsiniz. Oğlunun göbek bağını çeyiz sandığında saklayan, evlendiğinde gelinine teslim eden anneler var... Biz ise ablasının göbek bağını gömdüğümüz yere yakın bir yerlere bırakmayı düşünüyoruz.

Sizin eklemek istedikleriniz var mı?





4 yorum:

  1. Sorunsuz atlatmana sevindim :)
    Bol sağlıklı günler dilerim size

    YanıtlaSil
  2. Ayyy vallahi bende unutmuştum tamamen benim için gerekli ve etkili bir ayzı olmuşs canım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Çok önemli evet göbek bağı bakımı. Evi laboratuvara çevirmiştim bakım saatlerinde:))
    Göbeği düştüğünde uzun süre sakladık, daha sonra dağ sporları ile ilgilenen ve tıp öğrencisi bir tanıdığımıza verdik. Tırmanmaya gittiği bir gün onu da zirveye gömdü. Bakarsın faydası olur:))

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..