3 Mayıs 2016 Salı

bebek ve çocuklarda çene cerrahisi


Ağız ve diş sağlığını korumak için öncelikle bakım ve önlem almak gerekli. Bebek ve çocuklarda ağız ve diş sağlığı hakkında Diş Dostu Derneği üyesi  Prof. Dr. Hakan Özyuvacı'dan bilgiler aldık, sizinle de paylaşmak isterim.

bebeklerde diş sağlığı

DİŞ DOSTU DERNEĞİ KLİNİK ÜYESİ Prof. Dr. Hakan Özyuvacı'dan bebek ve çocuklarda çene cerrahisi hakkında :

Çocukluk dönemin de ağız ve diş sağlığı çok büyük önem taşımaktadır. Ağız boşluğu ve dişler insan hayatı boyunca tüm vücuttaki organlar gibi özenle korunmalıdır. Ağız sağlığının çocukluk ve gelişim dönemlerinde tüm sağlığı etkileyecek olduğu unutulmamalıdır. Ağız boşluğu denildiğinde ilk akla gelen dişlerimizdir.
Bizler diş hekimi ve çene cerrahı olarak hayatın neresinde yer alırız sorusuna yanıt vermek istersek;
Bebeğimiz doğduğun da çok nadir olarak da olsa dişli doğabilir, özellikle alt çenede ön dişler ağızda yer alabilir. Bu durumda anne sütü ile beslenme problem yaratacaktır. Süt veren annenin göğüs uçları bebeğin dişlerinden dolayı yara olacak ve maalesef beslenmede problem olacaktır. Bazı bebekler dişhekimi/çene cerrahları ile bu aşamada çok erken tanışmak zorunda kalacaklardır.
Dil ve dudak bağları da bebekler ve çocuklar için çok önemlidir. Özellikle yutkunma ve konuşma esnasında bazı hecelerin telafuzunda zorluk yaratabilirler. Yine bir Çene cerrahına ihtiyaç var!
Çocuklar bebeklikten çıkıp büyümeye başladığın da yürüme ve beraberinde gelen hareketlilik, dış dünya ile yakınlaşmak onları bazı olumsuzluklar ile karşı karşıya bırakabilir. Bu olumsuzlukların başında travma gelmektedir. Düşen çocuk; yüzünü, çenesini çarpabilir. Dişi yerinden fırlayabilir, hemen düşen dişi bir bardak sütün içine koymak veya çocuğumuz yapabiliyor ise dişi yutmadan dilinin altında tutmasının sağlayarak diş hekimine gitmek gerekir.
Özellikle karışık dişlenme dönemi dediğimiz dönem de dikkat edilmesi ve gözden kaçırılmaması gereken bir konuda gelişim kistleridir. Dişler çene kemiğimiz içinde bir kese içinde oluşurlar bazen birçok sebep ile bu keseler kistik oluşumlara sebebiyet verebilir. Kistler dişleri iter çene yapısını ve çene ilişkisini bozarlar. Kontroller yapılırken bu noktalarda gözden kaçırılmamalıdır.

Doktor beye verdiği bilgiler için teşekkür ederiz...

bebek ve çocuklarda çene cerrahisi

Diş Dostu Derneği hakkında:


Diş Dostu Derneği, merkezi İsviçre’de bulunan Toothfriendly International’ın Türkiye’deki yerel kuruluşudur. Amacı, ağız ve diş sağlığını koruma bilincinin yükselmesine katkıda bulunmaktır.

Diş Dostu Derneği, Türkiye kalite Derneği işbirliği ile, Ulusal Kalite Hareketi’nin altına imza atan ilk ve tek ağız ve diş sağlığı sivil toplum örgütüdür. Diş Dostu logosunu gördüğünüz klinikler hizmetlerinde en üst düzeyde kaliteyi hedefler ve periyodik olarak denetlenirler. Bu kliniklerdeki diş hekimlerinin ortak vizyonu, hastalarına en iyi hizmeti vermek, sadece tedavi anlayışı ile değil, hastalarının dişlerini çürük oluşmadan koruma altına almak ve koruyucu bakım bilincinin yayılmasına katkıda bulunmaktır.

Diş Dostu kliniklerde, Diş Dostu Derneği tarafından hazırlanılmış ekonomik koruyucu bakım paketleri hizmeti verilmektedir. Koruyucu bakım paketleri 2 yaşından başlamak üzere yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir.

1 yorum:

  1. Gelişim kistlerini ilk kez duydum.Bilmediğim ne çok şey varmış ...

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..