23 Mayıs 2016 Pazartesi

lohusalık ve emzirme dönemi beslenmesi

Doğum sonrası beslenme de tıpkı hamilelik dönemi önemli. Hamilelikte kendimize iyi baktık, doğum sonrası emzirme döneminde de iyi bakmalıyız. Emzirmeyi desteklemek için öğünlere ve sıvı alımına özen göstermeli.


Hamilelikte alınan kilolar doğum sonrası hemen gitmeyebilir. Hedefler ve beklentiler gerçekçi olmalıdır. Hastaneden çıkarken hamilelik öncesi kiloya ve bedene dönmek gerçekçi bir hayal değildir.  Hamilelik döneminde kontrollü bir kilo alımı olduysa zaten birkaç ay içinde kilolar gidiyor. Ancak kilo vermek için sağlıksız yada şok diyetler yapmak doğru değil.

Emzirirken günlük yaklaşık 600 - 800 kkal enerji harcadığınızı biliyor muydunuz? 


Doğum sonrası ve emzirme dönemi beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler



  • Güne kahvaltı ile başlamalı

Kahvaltıda süt, yumurta, peynir gibi proteinler bulunmalı. Bazı günler kahvaltıda bol süt ile müsli tercih ediyorum. Sütü laktozsuz tüketiyorum. Bebekte de gaz ve sindirim problemi olmaması için  laktozsuz süt öneriliyor.
laktozsuz süt


  • Şekerli gıdalar süt yapar deseler de uzmanlar bunun doğru olmadığını söylüyor. Şekerli gıdaları fazla tüketmeniz gereksiz kilo almanıza sebep olabilir.
  • Bol lifli tahıl ürünleri ve baklagiller tüketilmeli.
  • Sebze ve meyve tüketimi önemli.
  • Biraz hareket etmeli... Başlangıç için yürüyüş yapmak size iyi gelecektir.
  • Gereğinden fazla kilo aldıysanız porsiyonları küçültmeyi deneyin.
  • Bol su içmeli. Yeterince su içip içmediğinizi idrar renginden tespit edebilirsiniz. Eğer idrar rengi koyu ise yeterince sıvı almadığınız anlamına gelir.

Gün içinde kısa uyku kaçamakları yapabilirsiniz. Yürüyüş yapmak için biraz güce ihtiyacınız var değil mi?

Önemli olan sizin ve bebeğinizin sağlığı olduğunu unutmayın. Hızlı kilo verdiren, tek yönlü beslenmeyi öneren, besin değeri düşük sağlıksız diyetlerden uzak durun. Kendinize biraz zaman tanıyın. Her şey çok güzel olacak, inanın...










2 yorum:

  1. Laktozsuz süt denemedim, süt içmeyi seviyorum bir dahakine bakayım buna :)

    YanıtlaSil
  2. Birçok insan Laktozsuz sütün tam olarak ne olduğunu maalesef bilmiyor, sanki bir katkı maddesi varmış gibi yanaşıyor. Halbuki laktoz intoleransı olan birçok kişi için kurtarıcı ürün ! =)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..