13 Temmuz 2015 Pazartesi

#kızgibi Durdurulamaz

Kız gibi denince aklınıza ne geliyor? Kız gibi gülmek, kız gibi koşmak, kız gibi güçsüz.... Bunlar mı? Peki ya kız gibi cesur, güçlü, kahraman, çalışkan anlamında kullanılsa çok daha iyi hissetmez misiniz? 


Özellikle ergenlik döneminde utanma, toplum baskıları, sınırlandırmalar içinde özgüven kaybı yaşamadık mı? Utanma duygusu nedeniyle çoğu zaman performansımızı yeterince kullanamadık. Hatta kimi zaman hayallerimizi bile sınırladık. İşte bu kampanya ile tüm bunların durdurucu etkisinden özgürlüğe adım atarak #KızGibi Durdurulamaz olmayı ben de destekliyorum.
Beni sınırlandıran kutulardan çıkmak, durdurulamaz olmak için hiç de geç değil!
kız gibi durdurulamaz

P&G markası Orkid'in 2014 yılında  başlattığı #KızGibi kampanyasının ikinci videosu gösterimi Google Türkiye ofisinde Orkid #KızGibi Özgüven Zirvesi'nde Nil Karaibrahimgil, Hande Akın ve Elif Bilgin'in de katılımıyla gerçekleşti.

Kampanya tüm dünyada devam ediyor. #likeagirl etiketiyle takip edebilirsiniz. Kampanya ile Kız Gibi ifadesinin negatif algısını pozitife dönüştürmek için bir farkındalık yaratabilirsiniz. 100 maymun deneyinde olduğu gibi ortak bir bilinç oluşturulabilir. Belki kritik noktaya sizin desteğiniz ile ulaşacak kim bilir?

Orkid Özgüven ve Ergenlik Araştırması verilerine göre kızların %72 si ne yapması yada yapmaması gerektiği konusunda toplum tarafından kısıtlandığını düşünüyor.
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yayınlanan ilk viral #KızGibi videosu 90 milyon kişiye ulaşarak farkındalık yaratmış. Yeni videoda ise her yaştan ve çevreden gelen kadınlara daha önce sırf kız oldukları için ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğinin söylenip söylenmediği sorulmuş. Cevapları öğrenmek için KızGibi Durdurulamaz izleyebilirsiniz.

Yaşam Koçu Hande Akın ile genç kızlık zamanımıza dönüp onu kucakladık, sevdik. Gözlerimizi açtığımızda ben de dahil çoğunlukla sulu göz olmuştuk. Genç kız Elif'i çok özlemişim demek ki :)
Nil Karaibrahimgil kampanya ile ilgili konuşmasında TED ve Orkid ortak çalışması olan Global Özgüven Öğretimi müfredatı çalışmalarından bahsetti. 
Kız Gibi Özgüven Zirvesi'nin en Durdurulamaz konuklarından biri de Elif Bilgin idi. Elif henüz 16 yaşındayken 2013 Google Bilim Fuarı yarışmasında 120 ülkeden katılan binlerce öğrenci arasından sıyrılarak ödül kazanmış. Tabi ki Elif de kampanyaya destek. Deneyler yapmış, yılmamış, pes etmemiş ve sonunda biyoplastik üretmeyi başarmış. Elif'in hikayesini dinlerken de duygusal anlar yaşadık tabi...

Velhasıl kızımın da diğer kızların da özgüven eksikliği ve utanç ile sınırlandırılmasını istemiyorum. Bu yüzden de kampanyayı destekliyorum.

Belki de 100. maymun sizsiniz...
Kalıpları yıkmak, kutunuzdan çıkmak için geç değil.
Şimdi değilse ne zaman??







5 yorum:

  1. Ne kadar önemli bir konu ve ne güzel bir organizasyon.. Ah keşke Ankara'da da olsa...

    YanıtlaSil
  2. valla çok hoş bir etkinlik olmuş orda olmak isterdim proje harika

    YanıtlaSil
  3. Orkid çok önemli bir konuya parmak basmış, çok güzel bir etkinlik olmuş.

    YanıtlaSil
  4. bence çok güzel bir kampanya hele de bizim ülkemizde :) Gerçi ben erkek annesiyim ama :)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..