27 Ağustos 2014 Çarşamba

Amasra'da Canlı Balık yenir

Amasra, Batı Karadeniz bölgesinde harika bir sahile sahip, doğal güzellikleri ve lezzetli balıklarıyla ünlü bir ilçe. 
Mora seferinden dönen Fatih Sultan Mehmet, 1460 yılında 150 parça gemiye 30 bin levend askeri bindirip Amasra'ya sevk eder. Kendisi de kara yoluyla ulaşır. Bakacak Tepesine geldiğinde "Lala Lala Çeşm-i Cihan buramı ola" der. Şehri savaşsız teslim alır. 
Böyle güzel manzaraları Amasra'da bulmak çok kolay. 
Biz neredeyse 20 yıldır her sene buralara geliriz. Ablam bu taraflarda yaşar. Yarı memleketimiz oldu bizim de. 

Amasra sahilinde biraz gezip, kaleye çıkabilir, ahşap ürünlerin satıldığı hediyelik ürünler çarşısını gezebilir ve acıktığınızda Mustafa Amcanın Yeri Canlı Balık'a uğrayabilirsiniz. 

Amasra'da gün batımı bir başka güzel. Gün batımını izlemek için Amasra Canlı Balık da iyi bir seçim. Bizim masamız Amasra'nın en güzel masası oldu yine. Tam deniz kenarında, Canlı Balık kayığının önünde... Bir de ailesiyle olunca insan manzara tamamlanıyor. 






Mustafa Amcanın Yeri Canlı Balık salataları ve özel balık pişirme teknikleriyle ünü Amasra'yı aşmış bir mekan. Canlı Balık'ı bu kadar özel kılan işletme sahiplerinin mutfağı çalışanlara teslim etmemesi... Balıkları kendileri özenle seçiyor, özel pişirme teknikleriyle kendileri hazırlıyorlar. Bol malzemeli salataları ise Canlı Balık ile özdeşleşmiş. Neden bu salata bu kadar lezzetli bilemiyorum...

Kalamar, barbun, ispit, mezgit, yaz hamsisi, karides güveç bizim tercihlerimiz oldu. Hakkı abim ise balık nasıl ayıklanır gördüğünüz gibi adım adım bize anlattı. 
Tatlı olarak seçenek fazla ama bizim seçimimiz yıllardır hiç değişmedi. Ballı yoğurt...
Balıktan sonra yoğurt yenir mi diyeceksiniz :) Balık tazeyse yenir...
Üstelik manda yoğurdu üzerinde bal ve fındık ile servis edilirse mis gibi yenir.

Amasra çarşısında Bartın yazmaları, ahşap dekoratif eşyalar, yöresel el işçiliği tel kırma sanatında dair ürünler görebilirsiniz. Ablam Bartın'da yaşadığı için benim evimde tel kırma işçiliği ile hazırlanmış tepsiler ve örtüler bulunuyor :)
Amasra yazın özellikle de hafta sonları çok kalabalık oluyor. Mayıs - Eylül aylarını tercih etmenizi öneririm.
Amasra'ya giderseniz Canlı Balık'ta balık yemeyi ihmal etmeyin. Canlı Balık'a uğramazsanız pişman olursunuz :)




10 yorum:

  1. Mekan ne kadar güzel görünüyor, Amasra hep görmeyi istediğim bir yerdi. Bu yazı ekmeğime yağ sürdü, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amasra'yı çok beğeneceğinizi düşünüyorum

      Sil
  2. şahane bi anlatım olmuş,canım gitmeyi istedi,
    ancak herşey kısmet
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. üniversiteyi Zonguldakta okumuştum her hafta sonu üşenmez o güzelliği görmeye giderdim, gitmeyeli 6 sene oldu çok özledim anılarım canlandı sayenizde teşekkürler paylaşım için.
    www.cokoprenses.com

    YanıtlaSil
  4. Amasra'ya her gittiğimizde biz de Canlı Balık'ı tercih ederiz. Hele o salatalar gerçekten süper. Gitmeyeli 3-4 sene olmuş. Artık bu sene gitmek gerek öyle değil mi :)

    YanıtlaSil
  5. ilginiz ve tanıtımınız için teşekkürler...merak edenler için https://www.facebook.com/pages/Amasra-Mustafa-Amcanin-Yeri-Canlibalik-Restltd%C5%9Fti/164281200265205

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, beğendiğimiz yerleri öneriyoruz.

      Sil

Yorum yazan eller dert görmesin..