Ramazan önerileri için bir derleme yaptım,
Önce Karatay hoca:
- Aşırı olmamak kaydıyla her türlü yemek yenilebilir. Burada önemli olan birdenbire çok ve hızlı yememek. Birdenbire boş mideyi doldurmamak.
- Ayran çok sağlıklı bir üründür. Ayranla yapılan yemekleri yiyebiliriz. Örneğin, ayranla yapılan bir ayran çorbası içebiliriz. Pide yemek isteyenlerse az olmak şartıyla bir parça pide üzerine bol tereyağı sürmek kaydıyla yiyebilir (bunu ben de anlamadım)
- Suyu azar azar ve yavaş içmek lazım. Suyun yanı sıra, açık çay, limonlu çay, yeşil çay, şekersiz kahve ve ayran içilebilir. Şekerli, gazlı içecekler ve tatlılar asla tüketilmemeli. Tatlı olarak da bizim geleneğimizde güllaç var, onu yiyebiliriz. Güllaç da en sağlıklı en hafif Ramazan tatlısıdır.
- Kahvaltıda bol protein mutlaka alınması lazım. Peki bol protein nasıl alınır; doğal yumurtayla pastırmalı yumurta, menemen yapılabilir. Yumurtayla sevilen her şey yapılabilir. Yumurtanın yanında mutlaka peynir, 9-10 tane zeytin ve yoğurt yenilmeli, bol tereyağı tüketilmeli. (bunu ben de anlamadım)
Ramazan Özdemir hoca:
- İşlerini sabah saatlerinde, akşam üzeri serinlikte veya gölgelik yerlerde halletmeleri gerekiyor. Gün içerisinde bol bol ellerini yüzlerini yıkamalarını, duş almalarını öneriyoruz
- iftardan sahura kadar bol sıvı almalarını tavsiye ediyoruz. Çay, meyve suyu, ayran türü içecekleri bol tüketebilirler. Karpuz, kavun gibi şeker içeriği yüksek sulu meyveler yiyebilirler. Bu onların vücut direncini artıracaktır
- Böbrek fonksiyonları bozulmasın diye aşırı yağlı ve ağır yemekler yememeleri gerekiyor. İftarda sulu gıdalar, çorba, ayran, yoğurt tüketmelerini öneriyoruz. Özellikle karpuz, peynir, zeytin gibi rahatsız etmeyecek gıdalar yesinler
Taylan Kümeli'den:
- Oruç, metabolizmamızda bazı değişimlere yol açar. Bu süre zarfında tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek, Ramazan boyunca sağlığımızı korumanın en önemli şartı.
- İftarda boş midenize birden yüklenmeyin! Orucunuzu mutlaka oda ısısında su içerek açın. İftariyelik (hurma, peynir, zeytin, pastırma) yiyecekleri sadece tadımlık (1 el büyüklüğü kadar) pide ile yiyin.
- İftarda çorbanın ardından mutlaka yemeğe biraz ara verin. Devamında yemeğinizi, zeytinyağlı sebze ve salata ile tamamlamaya özen gösterin.
Anonim olanlar ise
- Sahur, iftar ve iftar sonrası bol miktarda su için. Kendinizi zorlamadan nasıl kolay içiyorsanız öyle için ama en az 1,5 litre su içimini tamamlamalısınız. Daha fazla su içebilirsiniz, önemli olan daha az içmemeye özen göstermek olmalıdır
- Oruçluyken gün içinde, iftardan önce kendi şartlarınıza uygun olacak şekilde minimum hareket edin, böylece minimum enerji ve su kaybı yaşarsınız. Yoğun su ve enerji kaybı metabolizmanızı yavaşlattığı gibi sizi hırpalar ve daha çok zorlar.
- Sahur günün ilk öğünü, uykunuza yenilmeyin, mutlaka kalkıp sahurunuzu yapın.
- Sahurda kahvaltı yapmak en sağlıklısı, sahur kahvaltısına başlamadan önce; biraz ılık üzerine biraz daha soğuk su içip sindirim sistemini harekete geçirin.
- Alerjiniz yoksa her gün sahur öğününde 1 adet yumurta mutlaka olsun. Yumurtayı, haşlanmış olarak yiyebileceğiniz gibi, az yağlı omlet olarak ya da bol sebzeli menemen olarak da yiyebilirsiniz.
http://www.hastane.com.tr/saglik/kalp-hastalarina-ramazan-onerileri.html
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=466656386691462&set=a.466656300024804.111645.294195753937527&type=3&theater
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazan eller dert görmesin..