21 Temmuz 2013 Pazar

MÜKEMMELİYETÇİ ANNE BABA TUTUMU VE ETKİLERİ


Çocuk yetiştirmek kolay değil, bu güzel keyifli süreçte bizler de en az onlar kadar hatalar yapıyoruz, bazen kusursuz davranışlar bekliyoruz onlardan...
Hata yapmalarına izin vermiyoruz kimi zaman. Bu durumda çocukların da yeni şeyler deneme, öğrenme istekleri doğal olarak kaçıyor. Sizce de hata yapmadan bir şey öğrenmelerini beklemek onlara fazla yüklenmek değil mi? 
Beğenerek okuduğum bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim:
yazının tamamını okumak isterseniz anneysen.com dan ulaşabilirsiniz.


'' Mükemmeliyetçi anne baba tutumu Öğrencinin aldığı yüksek bir nota neden 100 almadın 
diye soran aile örneği mükemmeliyetçi aile tutumuna örnek olarak verilebilir. 



• Mükemmeliyetçi tutumda anne baba her şeyin en iyisini çocuğundan bekler. Kendi gerçekleştiremediği yaşantıları çocuğunun gerçekleştirmesini ister ve çocuk olduğu gibi kabul edilmez. 

• Aile, bedensel ve zihinsel yönden beklentileri karşılaması için çocuğu kapasitesinin çok üstünde eğitimlere tabii tutar. 

• Mükemmeliyetçi ailelerde kurallar ve kalıplar belirlenir ve çocuğun bunlara mutlaka uyması beklenir.

• Çocuğa çocukça davranışlar yasaklanır. 

Mükemmeliyetçi anne baba tutumunun çocuğun kişilik gelişimine etkileri• Mükemmeliyetçi anne baba tutumuyla yetişen çocukların fikirleri genelde çok katıdır. Bir durum ya da kişi ya çok olumlu ya da çok olumsuzdur. 

• Çocuk kendi doğal iç güdüleri ve ağır kurallar arasında sıkışıp kalmıştır ve sürekli bir iç çatışma içindedir. Huzursuzluk yaşar. 

• Her işte en iyi ve en üstün olmak ister. Fakat istediği seviyeyi yakalamayınca hayal kırıklığına uğrar ve çalışmayı tamamıyla bırakabilir. Özgüveni zedelenebilir. '' 






1 yorum:

Yorum yazan eller dert görmesin..