3 Mayıs 2015 Pazar

Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Yeni doğan sarılığının böyle adlandırılma sebebi; besinlerin sindirilmesinde etkili olan bilirubinin artış göstermesine bağlı olarak cildin gereğinden fazla sararmasındandır. Yeni doğan bebek sarılığı iki nedenden kaynaklı olabilir fakat ikisinde de ortak neden kanda ki bilirubin seviyesinin artmasıdır.

Birinci neden olarak anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığını sayabiliriz. Annenin kan grubundaki Rh proteini  ve bebeğin Rh proteini uyumsuz ise anne karnındaki antikorlar göbek bağı yolu ile bebeğe geçer ve bebekte alyuvarların parçalanması sonucu bilirubin seviyesi artar ve buna bağlı olarak yeni doğan sarılığı gelişir.
İkinci olarak da anne sütüne bağlı olan sarılıktır. Anne sütü yetersizliği ve yanlış emzirme tekniklerine bağlı olarak bebek de uzun süre açlık ile birlikte hiperbilirubinemi gelişir. Genellikle iki veya üç hafta içinde geçer. Çocuğun yetersiz beslenme nedenlerini ortadan kaldırmak en etkili tedavi yöntemidir.

Yeni doğan bebekte de sarılık, bebeğin cildinde olan değişikliklerden anlaşılabilir. Bebeğin göz akları, burun çevresinde, yüzünde ve ayakaltların da görülen normal dışı bir sararma sarılığın ilk belirtisidir. Bebekte aşırı uyku hali, emme hissinin olmaması, bebekte tiz sesle ağlama hastalığın diğer belirtilerindendir.Böyle bir durumda hekime danışarak bukonuyla ilgili önlem alınmalıdır.

Yeni doğan sarılığı tedavisinde nasıl bir yol izlenir;

1-Fototerapi(Işık terapisi):  Yeni doğan sarılığında tedavi olarak can yakıcı olmamasından dolayı ve fizyolojik olarak fazla bilirubinin idrar ve gaita ile atmasını sağlamasından kaynaklı  olarak annelerin tedavi sürecini en rahat atlattığı tedavi şeklidir. Tedavi sonrası bilirubin seviyesine tekrar bakılır ve yükselme varsa tekrar uygulanır. Gözleri ultraviyole ışıktan rahatsız olmaması için bir ped yardımıyla kapatılır.
2-İntravenöz immunoglobulinler: Gebelik döneminde yapılan testler sonucunda kan uyuşmazlığı belirlenmiş ise iğne tedavisi ile anne vücudunda ki antikor seviyesi azaltılır veya bebek doğduktan sonra damardan verilen serumlar ile tedavi uygulanır.
3-Kan değişimi:  Sarılığın tedavi edilemediği durumlar da bebeğin korunması ve sarılıktan zarar görmemesi için kanı değiştirilerek sarılık tedavisi uygulanır.


2 yorum:

  1. Çok şükür biz yaşamadık ama çok kişiden duyuyorum. Genelde kısa süreli oluyor duyduklarım. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. 2. şık için: İşte tam da bu yüzden bebek doğduktan sonra 2 hafta boyunca, 2 saatte bir uyuyorsa bile uyandır ve emzir denilir:)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..