29 Mayıs 2015 Cuma

Prima ile 'İLK'ler buluşması

Prima ile ilkleri konuşmak için bir araya geldik. Anne olmak başıma en güzel şey diyorum ya her günü başka mutluluklarla, bebeğimin ilkleriyle geçen o ilk yılı nasıl unutabilirim?   

Prima, ''bu ilkler yolculuğunda size eşlik edebilir miyiz'' diyerek anneleri iyi bir noktadan yakalıyor. 

prima bebek, blogger anneler, uyku danışmanı

İlk yılın uykusuz geceleri, uyku düzeni oluşturma çabaları da ilk hatıralar arasında yer alıyor. Bademin 40 dakikayı asla aşmayan uykuları vardı. 45 dakika uyuduğunu hatırlamıyorum ilk 10 ayda! Gece ve gündüz! Uyuduğu uyandığı saatleri not alır, bir düzen kurmaya çalışırdım. 10. ayda benim iş hayatına dönmem ile Badenin uyku düzeni değişmeye başladı. Önce 1 saat deliksiz uykular, 2 saatlik öğlen uykuları, gece 2 - 3 defa uyanmalar olarak değişti. Bu değişime neyin sebep olduğunu bilmiyorum, belki benim sütüm yetersiz oluyordu, çorbalar meyveler ile beslenmeye başladığında uykusu artmış olabilir belki de sadece psikolojik...

Prima Uzman kurulu üyesi Psikolog Yeşim Çaylaklı ve Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky'nin anne bebek ve uyku hakkında keyifli paylaşımlarını takip ederek sorularımızı da yönelttik. 

bebeğimin ilkleri
Psikolog Yeşim Çaylaklı akıcı ve anlaşılır dilde anlatımı ile bizimle önce bağlanma hormonu hakkında bir araştırmayı paylaştı. Bağlanma hormonu (oxytosin) hamilelik ve doğumda artıyor, bu sayede anneler bebeğin sinyallerine daha duyarlı hale geliyor. Gece top patlasa uyanmam diyen anneler bebeklerinin bir sesi ile yataktan fırlıyorlar. Baba adaylarında oxytosin hamilelik sürecinde artmaya başlıyormuş.  
Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda veya ona gülümsediğinizde bebeğin beyin gelişimi hızlanıyor. İlk gülümseme, ilk göz teması...

Kızının uyku düzeni sürecinde bu alanda araştırmalar yaparak Kundak Uyku ile ebeveynlere uyku danışmanlığı veren Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, doğum kilosunun neredeyse 3 katına katlandığı ilk yılın gelişim için çok önemli bir dönem olduğunu ve bu dönemde uykunun en önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu vurguladı. 

Kundak Uyku, Prima ile ilkler

Yeni doğan dönemini atlatmış, aslında gerçek bir sıkıntısı veya ihtiyacı olmadığı halde geceleri defalarca uyanan ve kendi kendine uykuya dönemeyen çocuğumuzun uyku problemi olduğu düşünülebilir diyen Pınar Sibirsky en sık yaşanan uyku problemleri ve kaliteli uyku için neler yapılabilir sorularının cevaplarını bizimle paylaştı:

Sık yaşanan uyku problemleri:

Gece uyanmaları: İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi’nin 216 bebek üzerinde yaptığı      bir araştırmaya göre hemen arkasından uzun bir uyku çekmeyen bebeklerin öğrendikleri yeni davranışları hatırlayamadıklarını ortaya çıkardı. Bu araştırma kesintisiz gece uykusunun bebeğin zihinsel gelişimindeki etkisini net biçimde ortaya koyuyor. Uykusuzluk bebeklerde gün boyu huzursuzluğa, iştahsızlığa, dikkat eksikliğine neden oluyor.
Kısa gündüz uykuları: Bebeklerde en sık görülen uyku problemi de gündüz uykularının çok kısa ve düzensiz olmasıdır. Gündüzleri uyku hormonları geceye göre daha düşüktür ve dolayısıyla uyumak daha zordur. Bunun için ortam koşullarını uykuya uygun hale getirmek önemlidir. Karanlık bir oda ve kalın perdeler faydalı olabilir.
Uykuya direnme: Bebeklerin büyük kısmı uyku zamanı geldiğinde sanki onları uyutmaya değil de canlarını yakmaya çalışıyormuşuz gibi ağlıyor.  Çok uykuları olan bebekleri uyutmak için bile ebeveynler saatlerce uğraşabiliyor. 

Kaliteli uyku için neler yapılabilir?

      Hatalı uyku ilişkilendirmeleri ortadan kaldırılmalı: Bebeklerin geceleri uyandıklarında, ebeveynlere ihtiyaç duymadan yataklarında kendi kendilerine uykuya dalmayı öğrenmeleri gerekiyor. Bebeklerin eski uyku alışkanlıklarını değiştirmek kolay değildir fakat yanlarında olunup onları sakinleştirerek, çeşitli uyku eğitim tekniklerinden faydalanarak, yeni uyku alışkanlıkları kazandırılabilir.
·      Doğru zamanlama: Bebeklerin uyanık kalabildiği süreleri bilerek ve aynı anda da uyku işaretlerini gözlemleyerek, aşırı yorulmasına fırsat vermeden onu uykuya hazırlamak hem uykuya geçişi daha kolaylaştırır hem de gece uyanmalarını azaltır. 0-4 yaş arası çocukların akşam 19:00-20:00 civarlarında uykuya geçmeleri gerekir ki ihtiyaçları olan 10-12 saatlik uykuyu alabilsinler. “Geç yatarsa daha çok yorulur, daha iyi uyur” mantığı bebek ve çocuklarda kesinlikle geçerli değildir.
·      Uyku Öncesi Rutini: Uyku zamanı geldiğini bebeklere ve çocuklara anlatmanın en iyi yolu uyku öncesi rutinidir.  Bebeğinizin yaşına ve yapısına göre rutininizde neler olacağına karar verilebilir.  Örnek bir rutin şu şekilde olabilir: banyo yapmak, odaya gitmek, perdelerini kapatmak, masaj, pijama giymek, ninni veya masal, uyku cümlesi ve öpücükle yatağa yatmak. Burada önemli olan sıralamanın hep aynı olmasıdır çünkü bebekler sıralamayı akıllarında tutarlar.  Bunu öğrendiklerinde ise artık uykuya geçişleri çok daha kolay olacaktır. 


Hepimiz için çok faydalı olacağını düşündüğüm bu bilgileri paylaştım, umarım uyku düzeni sağlamada ve kaliteli uykuya ulaşmada yardımcı olur. 





6 yorum:

  1. Prima bebek bezinde güvendiğim tek marka..

    YanıtlaSil
  2. Uyku her annenin en büyük sorunu sanırım bu güzel bilgilendirme için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten süper bilgiler edindik o gün. Seninle etkinliklerde buluşmak harika, fakat hakkıyla sohbet etme fırsatımız olmuyor, ayrı bir gün ayarlayalım :)

    YanıtlaSil
  4. paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. değerli yorumlar için teşekkürler. umarım faydası olmuştur

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..