2 Ekim 2015 Cuma

Çizgi filmler, çocuklar ve ebeveynler

Hepimize çocukluğumuzu anımsatan, hatıralarımızda yeri olan Disney ile keyifli bir buluşmada bulundum. Disney Türkiye Pazarlama Direktörü Armağan Milli ve Prof. Dr. Üstün Dökmen katılımıyla gerçekleşen Disney ve Anneler buluşmasında çizgi filmler ve çocuklar üzerindeki etkileri konuşuldu. 


Disney Pazarlama Direktörü Armağan Milli Disney'de çizgi filmler titiz çalışmalar sonucunda hazırlanıyor diyerek söze başladı ve sanırım Disney filmlerinin gücü de buradan geliyor... Kendisi de bir anne olduğu için Armağan hanım çocuğunun brokoliyi sevmesindeki etkenin severek izlediği Miles çizgi filmi olduğunu söyledi. Evet bu durumu çoğu zaman yaşıyoruz, değil mi?
Armağan Milli ayrıca çocukların çizgi filmleri anne babasıyla yani ebeveynleriyle birlikte izlemesini ve üzerine konuşarak yorum yapılmasını önerdiklerini belirtti.  Kesinlikle katılıyorum çünkü çocuğunu en iyi ebeveynleri tanır. Korktuğu yada hassas olduğu konuların üzerinde durabilir. Mesela banyo yapma ile ilgili sıkıntılarımızın olduğu bir dönemde çizgi filmlerden kitaplardan faydalanmıştık Badem için. 
üstün dökmen, disney Türkiye
Gece uykuları endişesi için Sevimli Canavarlar filmini izliyoruz bu aralar, birkaç kez daha izleyeceğiz... 
Yeni nesil çizgi filmler bence çok daha iyi... Neden mi?
Pamuk Prenses ve kötü kalpli üvey anne masalı bir trajedi ile başlıyor ve öyle de devam ediyor... Sindirella derseniz yine acıklı bir hikaye... Rapunzel masalındaki çılgınlıkları biliyorsunuz...
Bu masalları kızıma okurken belli bölümleri değiştirdim genelde ve sonunda çizgi filmlerini izlediğinde benim değiştirmemin de bir önemi kalmadı... İşçimen, iyi kalpli ve hanım hanım bir kız olursanız bekleyin, bir gün prensiniz gelip sizi kurtaracaktır... Bu mudur beklediğimiz mesaj?
blogger anneler
Prof. Dr. Üstün Dökmen'i dinlemek ve onunla sorularımızı paylaşabilmek de bence harikaydı. Çizgi filmlerin yayınlandığı ülkede kültüre adapte edilmesi gerektiğini söyleyen Üstün Dökmen bizim çocukluğumuzun efsane programı -şimdi yayınlansa yine oturur izlerim dediğim- Susam Sokağı için sekiz yıllık bir çalışma sonucu Türk kültürüne adapte edildiğini belirtti. 
Prenses Sofia ve diğer çizgi filmler elbette bol bol sihirli ve çoğunlukla kraliyet hayatını konu alıyor. Ancak Üstün Dökmen'in de dediği gibi iyi niyet, ahlak, saygı, sevgi çizgi filmden öğrenilmez
Eğitim sadece çizgi film ile verilmez. Anne babalar çocuklar ile tartışarak, farklı bakış açılarını ortaya çıkarmalı. 
Çocukların da ve bizim de muhakeme gücümüzü geliştirmemiz gerekli. Hazır bilgi ve ezbercilik tabi ki tercih edilmiyor. Bırakın çizgi filmdeki yanlışı da çocuğunuz sizinle sohbet ederken bulsun eğer varsa bir yanlış...
Çocuğun ahlaki değerleri çizgi filmlerden öğrenmesini beklemek doğru değildir. İyi bir çizgi film, eğlendiricidir; yeterince yararı olmayabilir, hatta bir şey kazandırmayabilir. 
Çocuğunuzun neyi ne kadar izlediği sizin elinizde olduğu gibi çizgi filmden çıkardığı ve çıkaracağı kazanımlarda da sizin payınız çok fazla, lütfen bunu unutmayalım...

DisneyveAnneler video part 1
DisneyveAnneler video part 2 (Üstün Dökmen açılış)







7 yorum:

  1. Ben de o çizgi filmlerdeki sihir gibi kavramların kullanılmasından hoşlanmıyorum. Keşke o kısımlarda bizim kültürümüze adapte edilse! Evet bizlerden öğrenecekler ama bilinçaltına da yerleşiyor bir şeyler. Susam sokağı ne kadar güzeldi. Konu çocuk olunca ince eleyip sık dokumak gerekli!

    YanıtlaSil
  2. Henüz çocuğum olmasa da bende bazı çizgi filmlerin gerçekten çocuklara zarar verdiğini düşünüyorum çok dikkat etmek lazım neyi izlettiğimize sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. Zaten Walt Disney benim ideolüm o herşeyiyle bir dahi ölümsüz eserler bıraktı arakasında.İnanın bende yanınızda olmayı çok isterdim .Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. bayılırım çizgi filmlere eskiden oğlumla birlikte oturup seyrederdim..

    YanıtlaSil
  5. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir buluşma olmuş ve ne faydalı bilgiler. Şimdi eğitici çizgi filmlerin yanında bazılarını da çok korkunç buluyorum. Anne-babalara çok büyük görevler düşüyor doğrusunu bulmak için.

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..