1 Haziran 2015 Pazartesi

Uçakta Koltuk Seçimi

Ulaşım imkânlarındaki kolaylıklar ile seyahat etmek artık hepimiz için bir zevk haline gelmeye başladı. Bu durum uçak yolculuklarını da vazgeçilmez haline getiriyor. Havayolu ile seyahat etmenin kolaylığı ve konforu ise cabası. Buna karşın, uçakta koltuk seçimi çok önemli bir konudur. Peki, en ideal koltuk nasıl seçilir?


Örneğin İstanbul Antalya uçak bileti alacaksınız. Koltuk seçimine gelmeden önce, bu yolculukta kullanılacak olan uçak tipini incelemelisiniz. Bugün en çok kullanılan uçak tipleri, Airbus A320 ve Boeing 777 ‘dir. Airbus A320, genellikle Türk Hava Yolları, Atlas Jet ve Pegasus Hava Yolları gibi markaların, kısa mesafeli uçuşlarında tercih ettikleri uçak tipidir. Yani, Antalya İzmir uçak bileti ya da Adana Antalya uçak bileti aldığınızda, bu tip uçaklarla karşılaşmanız mümkündür. Airbus A320 tipi uçaklarda en iyi koltuk 1A olarak bilinmektedir. 1A numaralı koltuk, diğerlerine nazaran daha geniş olmakla birlikte cam kenarıdır. Bununla birlikte uçak içi ikramlara da buradan başlanmaktadır. Dolayısıyla kısa mesafeli uçuşlarda aceleye getirmeden rahat rahat yiyecek ve içecek servisinin tadını çıkarabilirsiniz. Genellikle de uçağın arka tarafındaki koltuklara göre daha sessiz ve sakin olmaktadır. En iyi olarak nitelenen 1A numaralı koltuğun bir de kötü özelliği bulunuyor ki o da kapıya yakın olmasından kaynaklanıyor. Bazen, uçağın diğer bölümlerine göre biraz serin olabilmektedir. Buna karşı üzerinize, önlem olacak bir şey almanız yeterlidir. 15 ile 20 arasındaki koltuklar ise kanatlara denk geldiği için en tercih edilmemesi gereken yerlerdir. Kanatlara denk geldiği için biraz gürültülü olabilmektedir.
Boeing 777 tipi uçaklar ise Türk Hava Yolları, Lufthansa ve Emiratesgibi havayolu şirketlerinin tercih ettiği modellerdir. Bu tip uçaklarda en iyi olarak tabir edilen koltuklar 16. ve 32. Sıralardadır.  16 ve 32 numaralı sıralardaki koltuklar, ikramın buradan başlaması sebebiyle daha rahat olabilecekleri gibi, koltuklar arası mesafenin burada daha fazla olması sebebiyle de rahat edebilirler. En çok tercih edilen bu koltuklar dolu olduğu takdirde ise uzak durmanız gereken koltuklardan bahsetmek gerekiyor. 44 ve 45 numaralı sıralar, çok fazla rahatsızlık şikâyeti alınmasına sebep oluyor. Son sıralar olması sebebiyle, koltukların dar olması, geriye tam yatmaması ve bununla birlikte tuvalet ve yemek servis alanına yakın olması sebebiyle yaşanan gürültü, buradaki koltukları tercih etmemek için en önemli sebeplerdir.

Eğer uçak tipi hakkında bilgi sahibi değilseniz, havalimanı deskindecheck-in yaparken, güvenlik kapılarına yakın yerlerden birini istediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer henüz boşsa, bu koltuklar sizin için daha rahat olabilecektir. Eğer önceden uçak tipini inceleyerek, ideal koltuk seçiminizi yaptıysanız, onlinecheck-in seçeneği ile erkenden koltuğunuzu ayırtabilirsiniz. Kısa yolculuklarda çok fazla problem olmasa da uzun yolculuklarda koltuk seçimi son derece önemli bir konudur. Hele de okyanus ötesi bir yolculuksa yaptığınız, 24 saat bile uçabilirsiniz ve rahatsız bir koltukta yapılan yolculuk eziyet haline gelebilmektedir. Dar ve gürültülü bir koltukta, hele de tam yatmayan ve uyumanıza imkân tanımayan bir koltukta, seyahat etmek istemezsiniz.
Son olarak Türk Hava Yolları’nın halen kullandığı A340 ve A311 tipli uçaklardan bahsetmek gerekirse, ekonomi sınıfındaki 26A numaralı koltuk, en ideal seçim olacaktır. Acil çıkış kapılarına en yakın konuma sahip olması ve rahat hareket edebileceğiniz bir aralıkta olması, bu koltuğu cazip hale getirmektedir. Bu tip basit ama çok işe yarayan püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde, rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.
Yolculuklarda en çok dikkat ettiğimiz konu olan ucuz uçak bileti bulma konusunun ardından, koltuk seçimi en önemli konu haline gelmektedir. Uygun fiyatlı uçak bileti bularak, tasarruflu bir gezi yapabilir, sonraki seyahatleriniz için bütçe yaratabilirsiniz. Bununla birlikte konforlu bir yolculuk yapmanızı sağlayacak olan, en ideal koltuğu seçerek, kusursuz bir uçuş gerçekleştirirsiniz. Üstelik bu tip detaylar, çok fazla uğraşmanızı gerektirmeyecek işlemlerdir. Sadece bazı püf noktalara hâkim olmanız gerekiyor. Tecrübelerle sabit olan bilgileri temel alarak, araştırma yaptığınızda ve bu doğrultuda hareket ettiğinizde hem ucuz uçak bileti alabilirsiniz hem de konforlu bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle uzun süreli bir uçuş gerçekleştirdiğinizde, ideal koltuk seçiminin önemini daha iyi kavrayacaksınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazan eller dert görmesin..