17 Temmuz 2014 Perşembe

Klima kullanırken nelere dikkat edilmelidir?


Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımları da başladı. Evinizde ya da ofisinizde klimanız varsa kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için hazırladık;
·         Klimanızın kapasitesinin kullanacağınız ortama uygun olmasına dikkat edin.
·         Mekanın ihtiyacından daha düşük kapasiteye sahip bir klima verimli soğutma sağlayamayacağı için kompresör sürekli devrede kalacak ve bu da enerji sarfiyatını arttıracaktır.
·         Kapasitesi mekanın ihtiyacından daha büyük olan klima ortamın çok çabuk soğumasına sebep olurken kompresörün sık sık kapanıp açılmasına yol açacaktır. Böylece klimanızın harcadığı enerji artacaktır. Ayrıca klimanın yer aldığı alan fazla soğuyarak rahatsız edici seviyeye ulaşır.
·         Yüksek kapasiteli klimalar yüksek ses seviyesine sahip olduğundan, küçük alanlarda mekana oranla büyük bir klima kullanmamaya özen gösterin. Mekana göre büyük kalan yüksek kapasiteli klimaların çıkardığı ses sizi rahatsız edebilir.  Büyük mekanlarda salon tipi klima, küçük mekanlarda ise split tipi klima kullanmanız uygun olacaktır.
·         Klima kullanımı esnasında mekanda bulunan kapı ve pencerelerin mutlaka kapalı olmasına dikkat edin. Kapıların açık tutulması gerekli olan mağaza, dükkan gibi yerlerde ise, dışarıdan sıcak hava akımını önleyici hava perdesi gibi cihazlar kullanılmalıdır.  
·         Klimanızın enerji sarfiyatını azaltmak için klimanızda bulunan çoklu programlama özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu özellik sayesinde kullanmadığınız zamanlarda kapalı, kullanacağınız zamanlarda açık konumda olabilecek.
·         Daha çok yazları soğutma ihtiyacına yönelik kullanılan klimalar, kışları ısınma amaçlı da kullanılabiliyor. Ancak klimanızı direkt ısıtma konumununda kullanmamaya özen gösterin.  Özellikle kışın ortalama sıcaklığı 0 derecenin altında olan bölgelerde, üniteler çok sık defrosta girip verim düştüğünden, klimanızın direk ısıtma konumunu çalıştırmanız ekonomik açıdan sizi zora sokacaktır.
·         Güneşin camlardan doğrudan içeri girdiği saatlerde güneşlik, perde veya panjur kullanarak, klimanızın enerji sarfiyatının azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
·         Klimanızı sürekli en düşük ısı değerinde ve en yüksek fan hızında çalıştırmayın. İhtiyacınıza göre daha yüksek sıcaklık değerlerine, orta veya düşük fan hızına ayarlayarak rüzgarın etkisini düşürebilir, mekanın fazla soğumasını önleyebilirsiniz.   



2 yorum:

  1. Bu yazıyla karşılaştığım çok iyi oldu, tam da annem klima araştırmasındayken hemen okutacağım bu yazıyı :) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Klima direk hasta olmama neden oluyo benim kuru havadan dolayı su buharı da yapılsa hastalanıyorum hemen :/
    Şu sıcak yaz günlerine çok yerinde bir paylaşım olmuş :)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..