5 Ekim 2014 Pazar

dünya genelinde bir çalışma: Emzirme Araştırması 2014

Emzirmek, bir anne ile bebeği için ne müthiş bir şeydir.
Nasıl bir mucizedir... 

Emzirme hakkında Türkiye'de ve dünyada kadınlar ne düşünüyor? 
Annelerin emzirmeye yönelik tutumları, emzirme alışkanlıklarıyla ilgili ilginç bilgiler içeren  ''Emzirme Araştırması 2014''  İngiltere, Amerika, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Meksika ve Türkiye olmak üzere 9 ülkede, 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan 13 bini aşkın anne ve hamilelerin katılımıyla gerçekleşmiş. 
 
1-7 Ekim emzirme haftasında bol bol gündeme gelen Lansinoh'un araştırmasını siz de incelediniz mi? Kendinizden bir şeyler bulacaksınız eminim...


  • Annelerin emzirmeyi tercih etmesinin nedeni sorulmuş:

Anneler, "bebekleri daha sağlıklı olsun diye" emzirmeyi seçiyor
Annelerin büyük bir çoğunluğu tahmin edileceği gibi "bebeğimin sağlığı için" yanıtını vermiş.
En yüksek oran Brezilya'da %91 ile en düşük Fransa'da %76. 
Türkiye'de ise bebeğimin sağlığı için emziriyorum diyen annelerin oranı yüzde 89.

Araştırma yapılan tüm ülkelerde annelerin çok büyük bir bölümü kendileri emzirmiş olsalar da olmasalar da "emzirmek bir bebeği beslemenin en doğru yoludur" diyor. Emzirmek isteyip de emziremeyen anneler de var. Türkiye'de bu oran yüzde 96,8.
Ben de bebeğimin sağlığı cevabını verirdim. Çünkü annelik iç güdüsü ve koruma dürtüleri ile bebeğimiz için ne faydalı ne zararlı daha hamile iken araştırmaya başlıyoruz. Doktorun deyimiyle 4. aydan sütümün yetmemesi ve bebeğimin yeterince kilo almıyor olması nedeniyle ek gıdaya geçiş yaptık. O zaman da önce emzirip aradan bir süre geçtikten sonra ek gıdayı vermeyi tercih ettim. Öğün araları uzadığı zaman da süt pompası kullandım, sütümü sağdım.



  • Toplum içinde bebeğinizi emzirmek sorulmuş:

Toplum içinde emzirmek  en çok Türkiye’de "yanlış" bulunuyor...
Araştırmaya göre; İngiltere, ABD ve Brezilya'daki annelerin büyük çoğunluğu toplum içinde emzirmenin "tamamen doğal" olduğunu düşünüyor.
Toplum içinde emzirmenin en yüksek oranda "yanlış" olduğunu belirten ülke ise Türkiye (%20).

Türkiye’de toplum içinde emzirmeyi "utandırıcı" bulanların oranı %17; "yanlış" bulanların oranı ise %20 olarak karşımıza çıkıyor. Toplum içinde emzirmeyi "tamamen doğal" bulanların oranı yüzde 38 iken, Türk annelerinin yüzde 25’i toplum içinde emzirmeyi "kaçınılmaz" buluyor. 
Elbette toplum içinde emzirme kaçınılmaz. Bebeğinizle her zaman evinizde kalmıyorsunuz. Parkta, bir başkasının evinde, arkadaşınızla bir kahve içmeye gittiğinizde bebeğiniz acıktığı zaman ne yapacaksınız? Anne ne kadar rahat olursa bebek o kadar rahat olur derler ya hani, artık emzirme önlükleri, emziren annelere özel giysiler o kadar yaygın ki bunları temin etmek çok kolay...
Bu durumun tamamen doğal bir şey olduğunu kabul etmek ve gerekeni yapıp bebeğimizi emzirmek kadar normal bir şey olamaz...


  • İdeal emzirme süresi sorulmuş: 
çalışan annelerin bebeklerini emzirme süresi 
Artık Türkiye'de çalışmak emzirmeyi erken dönemde sonlandırmak anlamına gelmiyor.
Türk anneleri yüzde 53 oranında 12-24 ay emzirmeyi hedefliyor. Çalışan annelerin ise yüzde 47'sinin bu süreyi hedeflediği ortaya çıktı. Buna karşılık 12-24 ay arası emzirmeyi başarabilmiş annelerin oranı yüzde 42,6, çalışan annelerin özelinde ise bu oran yüzde 43.

Çalışan ve emziren annelerin yarısı günlük bir buçuk saatlik süt iznini rahatça kullanamıyor ya da kullanamayacağını düşünüyor.
Ben bebeğim 10 aylık iken çalışmaya başladım. Günlük 1,5 saatlik süt iznimi ise her gün akşam daha erken çıkmak için kullandım. Şirketim ise çıkış saatim geldiğinde ardıma bile bakmadan, kalan işi düşünmeden çıkmam konusunda beni destekledi. Bu anlamda şanslı olduğumu düşünüyorum.
İşe dönüş sürecinde yönetici le yaşadığım sıkıntıları saymazsak şirketimle hiç bir sorunum olmadı.


  • Emzirme üzerinde ünlülerin rolü var mı?  
Annelik yaklaşımı açısından Türk annelerin yüzde 48'inin kendisine en yakın hissettiği ve en güvendiği anne Gülben Ergen olurken, araştırmaya katılan tüm ülkelerin toplamında Amerika, İngiltere, Almanya, Türkiye, Fransa, Çin, Meksika, Macaristan ve Brezilya ise dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie ilk sırada yer alıyor.


Annelere "Daha fazla ünlü anne bebeğini toplum içerisinde emzirirse, kendinizi toplum içinde emzirme konusunda daha rahat ve güvende hisseder misiniz?" sorusu sorulduğunda, anneler yüzde 54 oranında evet dedi. 
Bu durumda haliyle ünlülere büyük görev düşüyor!


Emzirme araştırmalarını Lansinoh sitesinde bulabileceğiniz gibi başka birçok sitede de görebilirsiniz.
Bilinçli anneler ve sağlıklı nesiller için lütfen paylaşalım.
Sevgiler 
Elif. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazan eller dert görmesin..