28 Ekim 2014 Salı

ilk göz muayenesi ne zaman yapılmalı

Çocuklar için ilk göz muayenesi bazı göz rahatsızlıklarının erken tespit edilmesi ve gerekirse önlem alınması yada tedavi edilmesi için önemli bir adım. Erken yaşta tespit edilemeyen rahatsızlıklardan özellikle görme bozuklukları okula başladığında fark edilebiliyor. 


Sadece görme bozukluğu olarak düşünmemek gerekir; göz tembelliği, göz kayması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, hatta nadir de olsa katarakt, göz tansiyonu yada gözün gelişimine bağlı yapısal anormallikler de olabilir. 

Uzmanlar 2-4 yaş arasında göz muayenesi yapılmasını öneriyor. Son bir yıl içinde doktor muayenesinde ağlamaları azaldığı için Badem'in, doktorun söylediklerini duyabilir hale geldik. 

Geçtiğimiz ay Badem'in gözünde bir şişlik oluştu. Hemen yola çıktık, doktora gidinceye kadar şişlik iyice arttı. Dünya Göz Hastanesi'ne gittik. Doktorumuz o kadar tatlı dilli idi ki Badem hiç ağlamadı, yanında kuzeni Zeynep de vardı,  onun desteğini de unutmamalıyız. Doktorumuzun verdiği ilaçlar ile gözündeki şişlik kısa sürede geçti. Kontrol için gittiğimizde genel göz muayenesi de olduk. 
Farklı gözlükler ile şekilleri tanımaya çalıştı Badem. Şekilleri doğru söyledikçe takdir edilmek çok hoşuna gitti. Sadece göz bebekleri büyümesi için gözüne damlatılan sıvıda zorlandık. Bu sıvı gözünü yaktı ve 15 dakika beklemesi gerekliydi. Bu sürede biraz huysuzluk yaptı. 
Sonuç olarak okul başladığında tekrar gelmemizi istedi doktor hanım, hafif de olsa astigmat sorunu olduğu için kontrol etmek istedi, ilerleyebilir dedi.

Okul öncesinde genel göz muayenesi yaptırmanızı öneririm. 


3 yorum:

  1. Geçmiş olsun,bir şey olmaması sevindirici,ben de sizin aracılığınızla naçizane bir tavsiyede bulunmak isterim.Kızımın gözlerini fazla kırpıştırması nedeniyle 3 yasında dr.a gittik,Çorum'un en iyisi diye bilinen özel bir göz polikliniğine gittik,göz tembelliği nedeniyle aylarca kızım tek gözü kapalı gezdi.Her ay düzenli kontrollerimize gittik,devam denildi.Ardından annemin Ankara'da bir prof.a gitmesi ve onun Çorum'da önerdiği bir dr.a biz de gidelim dedik ve aylarca yanlış tedavi uygulandığını öğrendik,şu an kızım 3-3,5 derece gözlük kullanıyor,belki de ilk dr da oyalanmasaydık bu düzeye gelmeyecekti.Kısaca:en az 3 dr.a göstermeden dişinizi bile çektirmeyin derim ben,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. geçmiş olsun. çok haklısınız bu konuda. benim ilk göz muayenem ilkokul birinci sınıfa başladığımda okula gelen sağlık ekipleri tarafından yapıldı. hala oluyor mu bilmiyorum ama okulda toplu sağlık taraması yapıyorlardı o zaman. göz doktoruna gitmem önerildi. 2,00 ve 2,50 numaraydı gözlüklerim! lise sona kadar sürekli kullandım. artık kullanmıyorum ama hala zamanında iyi ki tarama yapmışlar okulda diyorum =)

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun. çok haklısınız bu konuda. benim ilk göz muayenem ilkokul birinci sınıfa başladığımda okula gelen sağlık ekipleri tarafından yapıldı. hala oluyor mu bilmiyorum ama okulda toplu sağlık taraması yapıyorlardı o zaman. göz doktoruna gitmem önerildi. 2,00 ve 2,50 numaraydı gözlüklerim! lise sona kadar sürekli kullandım. artık kullanmıyorum ama hala zamanında iyi ki tarama yapmışlar okulda diyorum =)

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..