9 Ocak 2015 Cuma

çalışan annenin sorusu var

Çalışan anne ne hisseder bilir misiniz?
İster suçluluk diyin ister endişe; karmaşık hisler içinde oluyorsunuz.


Çalışan anne kötü anne midir?
Çalışan anne çocuğu ve eşi için yetersiz midir?
Çalışan anne bencil midir?


Badem 10 aylık olduğunda onu evde küçük anneannesi  ile bırakıp çalışmaya başladım. Gerçekten çok zor bir şeymiş çalışan anne olmak, yavrunu evde bırakmak ve bütün gün hayatla boğuşmak. Çok şükür üstesinden geldik çoğu şeyin.
İlk zamanlar Badem için anneden ayrılmak, anneyi işe göndermek hiç zor olmuyordu. El sallıyordu bana, gülücüklerle karşılıyordu beni.

Okulda neler oldu? 

Ne zaman ki ana okuluna başladı, işte o zaman sorunlar ortaya çıktı.
Neden sen beni okuldan almıyorsun anne?
Arkadaşlarımın anneleri geliyor.
Okuldan beni alsan beraber biraz vakit geçirsek.
İşe gitmesen olmaz mı anne?
ve daha birçok çok bilmiş cümle...

Neden okulda değişti?

Biz şimdiye kadar iki farklı ana okuluna devam ettik. Her ikisinde de gördüğüm kadarıyla ev hanımı annelerin çocukları ağırlıkta. Ya çalışan kadın sayısı gerçekten giderek düşüyor yada çalışan anneler çocuklarını farklı bir okula gönderiyor!
Okuldan önce Badem bütün anneler işe gider, çocuklar anneanneleri yada babaanneleri ile kalır diye düşünüyordu. Çocuk evde ne görüyorsa herkesin aynı şeyi yaşadığını düşünüyor.

Ne yapmalı, ne etmeli?

Acaba çocuğum çalışıyor olmamdan dolayı olumsuz etkileniyor mu?
Konuyla ilgili araştırmalar gösteriyor ki; çalışan annelerin çocukları annelerinin evden uzak olması nedeniyle değil de anne ve babalarının çalışmaktan kaynaklı endişeleri ve suçluluk hissini kapatmaya çalışırken yaptığı yanlışlar nedeniyle sorun yaşıyorlarmış.
Mükemmeliyetçi, her şeye yetişmeye ve tam yapmaya çalışan anne modeli bu durumda daha tehlikeli oluyor. İşler yetişmeyince bu sefer daha da fazla suçlu hissediyor kendisini. Kısır döngü içinde çocuk da perişan oluyor.

Eğer işiniz sizi mutlu ediyorsa eve de daha mutlu gidiyorsunuz. Hep söylenir ya çok zaman değil, kaliteli zaman...
İşte benim de dayanağım bu: Kaliteli Zaman
Eşimle de çocuğumla da arkadaşlarımla ve kendimle baş başa iken bile kaliteli zaman...

Neden mi bunları yazdım?

Daha yazacak çok şey var aslında...
Bugün yaşadığımız bir olay beni derinden etkiledi de:

Ev hanımı annelerin çocuklarını okuldan almaları ne kadar normalse benim küçük kızımın da bundan etkilenmesi o kadar normal. Ben onun yerinde olsam mutlaka ben de çok etkilenirdim. Eminim!
Peki ya siz? Siz etkilenmez miydiniz?








17 yorum:

  1. Offf bu konuda nasıl dertliyim bilemezsin. Oğlumda da yaşamıştım şimdi de kızımda yaşıyorum ve ev hanımı olanlara çok kızıyorum. Annesi çalışan çocuklara ne kadar haksızlık ettiklerinin farkında değiller.Ve çok sık hissettiğim yetersizlik duygusu. Çalıştığım için hiç bir şeyi tam olarak yapamamak hissi. Çocuklar büyüdükçe geçiyor ama merak etmeyin ya da azalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ev hanımı olan annelere neden kızdığınızı anlayamadım Kadriye hanım...siz kendinizi yetersiz hissetmeyin diye çocuğumuzu okuldan almayalım mı? ya da daha iyisi biz çocuklarımızı okula yollamayalım anaları gibi evde dursunlar???

      Sil
  2. Ben çok duygusal davrandım ve 15 yıllık iş hayatımı geride bıraktım.Hamileliğimden bu yana birebir ilgileniyorum oğlumla.Para herzaman kazanılır,ama bir daha çocuk olmayacak diye düşündüm...Eğer bayan işinde rahat,evine geç kalmadan.mutlu gidebiliyosa çalışabilir,Akşamda mutlu mesut çocuğunu sever,oynar..Ama istanbul'da iş,trafik,stres,koşturmaca vs derken kaç anne mutlu olabilir ki? Gergin,yorgun,çocuğuna enerjisi tahammülü kalmamış bir anneyi düşünürsek yetememe duygusuyla vicdan azabı çekebilir...normaldir.

    YanıtlaSil
  3. Ben her zaman kazanılır çocukla ilgilenmek lazım yorumuna katılmıyorum. Çalışan bir anne de yeterince ilgilenebilir çocuguyla. Eger çok büyük bir maddi varlıgınız yoksa o çocugun gelecegi için çalışmak zorundasınız.

    YanıtlaSil
  4. Ben de kızımı ilk ücretsiz izin dönüşü 18 aylıkken kreşe bıraktığımı bilirim ağlaya ağlaya :( Bu arada size özel bi mesaj atöıştım gmailinize aldınız mı?

    YanıtlaSil
  5. nasıl etkilenmesin kuzu ya şimdiden gerildim büyüyünce şimdi umursamayan yüce böyle tiripler atcak bana haaa yazık ya kuzulara

    YanıtlaSil
  6. off off... yaralıyım yaralarım hep taze... 21 aylıktan beri okula gidiyro fındığım... ev kredimiz olmasa istemezdim çalışmak ama olmadı işte.. akşam iş çıkışından yatana kadar onunum...
    zor bu işler... ama şükretmek ve doğru iletişim kurmak önemli..kesinlikle dediğiniz gibi kaliteli zaman

    YanıtlaSil
  7. Off :( 1 ay sonra 6 aylik kuzumu birakip ise baslayacagim. Babaannesi iyi bakacak mi? Ya duserse gormezlerse ya aglarda duymazlarsa bogazim dugumleniyor simdiden :( devamli diyorum ki 2 ay calisir cikarim isten denedim olmadi derim. 4 yillik muhendislik diplomami, yukseklisans diplomami bir minnacik kalp icin elimin tersiyle itmeye hazirim. Hic pisman olacagimi sanmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kolaylık versin, umarım kuzunuz da siz de çok mutlu olursunuz kararlarınızdan
      sevgiler.

      Sil
  8. Off :( 1 ay sonra 6 aylik kuzumu birakip ise baslayacagim. Babaannesi iyi bakacak mi? Ya duserse gormezlerse ya aglarda duymazlarsa bogazim dugumleniyor simdiden :( devamli diyorum ki 2 ay calisir cikarim isten denedim olmadi derim. 4 yillik muhendislik diplomami, yukseklisans diplomami bir minnacik kalp icin elimin tersiyle itmeye hazirim. Hic pisman olacagimi sanmiyorum

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmesin..